Milarepa


http://www.milarepafilm.com/
http://www.imdb.com/title/tt0499238

Bhutáni film, a 2006-os Berlinálén debütált, tibeti nyelvű, rendezte Neten Chokling Rinpoche. Fsz: Gimyan Lodro.
Virágzik a bhutáni filmipar, mondhatnám, hiszen lassan már egy kezemen sem tudom megszámolni a himalájai királyság filmjeit :) A Milarepa iránt egy tévedés keltette fel az érdeklődésem, ugyanis az imdb tévesen a The Cup rendezőjét adja meg hozzá, pedig nem is ő csinálta. A The Cup-ot (aka Phorpa) egyébként direkt digitális transzferrel, jó minőségben, audiókommentárral és extrákkal ellátva pár hónapja adták ki Amerikában. Szóval a két film közti kapcsolat, hogy a focirajongó szerzetesek egyike, Neten Choklin (Lodot alakította ’99-ben) rendezte a fenti filmet, ez az első munkája. Már ez is szép, hiszen Khyentse Norbu korábbi filmjeinek meggyőzően tehetséges színészgárdája jobbára amatőrökből állt, igaz ugyan, hogy szerzetesek voltak, és szerzetest játszottak, így könnyű. Ám innét eljutni a rendezői székbe azért szép dolog. A további hasonlóságok: a Milarepa egy varázsló tanárát ugyanaz (Orgyen Tobgyal) játssza – szerintem kicsit gyengébben -, mint aki a The Cup-ban Gekot, valamint azonos az operatőr is. Ezzel együtt nem vágódtam el a filmtől, főleg mert eddig kettőből két maximálisan teljesítő alkotást láttam, ezért sokat is vártam. A költségvetés nem lehetett valami magas, de azért így is érdekes és jó film lett, special effektek nélkül.

A történet egy létező személy, a 11. században élet, a tibeti buddhisták számára jelentős személyiség (Milarepa) kalandos életét meséli el. Mint gyakran a legendás buddhisták, ő is a “sötét” oldalról érkezett, először gyilkossá vált, és megvilágosodását majd csak a film 2009-re tervezett, második részében látjuk. A legenda viszont önmagában is tanulságos, izgalmas, kalandos, olyan, hogy még felolvasva is magával ragad, így hozzácsapva a tibeti tájat nem nagyon lehet rossz filmet csinálni belőle. A főszereplő tehát Milarepa, ám ezt a nevet még nem viseli, gyermekként Thöpaganak hívják kapja, mivel apja, mikor megkapja az örömhírt, hogy fia született, az “örömhír” nevet adja neki. Később anyja megözvegyül, és a nagybácsi lenyúlja a vagyont. Az anya a fiút elküldi varázslást tanulni azzal a nem kis lelki teherrel, hogy ha nem jön haza időben mágikus bosszút álni a falun, megöli magát. A korabeli, hegyvidéki élet egyszerűsége békével tölti el a nézőt, ugyanakkor az ilyen filmekre jellemző, idilli képekhez képest érdekes végre gyarló embereket is látni. A táj kevésbé színes, a hegyek kopárak, de az ég ragyogó kék. Kiváncsian várom a folytatást, és további sok sikert kivánok a kis ország filmiparának. Remélem, idővel Khyentse Norbu is csinále egy új filmet, esetében azért többről volt szó, mint kuriózum.

trailer: http://youtube.com/watch?v=y1fSE4spGDs
behind the scenes: http://youtube.com/watch?v=j-XO0UAlwsw
rendező a kőomlásról: http://youtube.com/watch?v=GUKvrOT5wIs

Kategória: Bhután, FILM | A közvetlen link.

Eddig 5 hozzászólás érkezett

 1. nem0 szerint:

  A semmihez képest valami, de többre számítottam. A Milarepa történetben azért több van ennél. Reménykedem benne, hogy “a kis ország filmipara” tartogat még meglepetéseket.

 2. asiafan szerint:

  Mi valami, láttad? Mire számítottál?
  Hát igen, azért halivúdi style is el tudnám képzelni.. főleg jobb színészekkel. A főszereplő különösen rossz választás volt… Ráadásul elég pocsék minőségben szedtem le.

 3. nem0 szerint:

  Láttam, már elég rég. Nem feltétlen a filmes oldalával vagyok elégedetlen, szereplők stb. rendben részemről. Gondolom a körülményekhez képest kihozták amit lehetett, nincs könnyű dolguk. A sztori átirata az ami elvárásaimat alulmúlta. Szerintem, ill. szigorúan nekem. Magánügy, my fault :) Egyébként Milarepa náluk kulturális ereklye elsősorban és ezt jól kidomborítja a film. Az emberi oldala az nagyon rendben van. De talán lesz folytatása ahol a remete, a jógi, a vezeklő, a tanító stb. is felbukkan.

 4. asiafan szerint:

  Igen, az a köv. részben lesz. Az “eredeti” sztorit nem ismerem, de itt lehet róla olvasni pl:
  http://www.terebess.hu/keletkultinfo/milarepa.html

 5. Vonat analízis szerint:

  Nagyon jó film volt várjuk a folytatást

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.