The Warlords

The Warlords (korábban: Blood Brothers), kínai-hongkongi történelmi, háborús dráma (avagy kosztümös csatázós akció), 2007. Rendezte Peter Chan. Főszereplők: Jet Li, Andy Lau, Takeshi Kaneshiro, Xu Jinglei.

A rendező tagadja, hogy remake lenne a film, de tény, hogy nagy hatással volt rá Chang Cheh 1973-as Blood Brothers (Ci Ma) c. filmje. De akár a tavalyi, azonos című filmet is felhozhatnánk, az alapszituáció, úgy látszik, elég hasonló, amikor három férfi vérszerződéssel testvérré fogadja egymást… Előbb-utóbb az eskühöz használt pár csepp vérből tengernyi lesz, ehhez csak sok-sok megpróbáltatás kell és egy nő. A film az 1800-as évek végén játszódik, egyszerre láthatunk benne pusztakezes, kardos, íjas és lőfegyveres, ágyus gyilkolást.

Olyasfajta film ez, amelyet a produkció minősége miatt kell igazán szeretni. Bár a stílus, a téma kedvelői nálam jobban élvezhetik, a csatajelenetek nem az én asztalom., néha elég hosszúak voltak. A drámai fordulatok izgalmasabbá teszik a történetet. Már az első pillanatokban egy nagy vérengzést láthatunk, tízezrével számolhatjuk a hullákat. Talán ez is, ami miatt nehéz bevonódni a történetbe, a kegyetlenség során előbb-utóbb a szereplők is megkattannak, és a nézőre is rátelepszik az irracionalitás érzete. A megszokott erkölcsi rend felborulása, a megkérdőjelezhető vagy éppen értelmetlen tettek a szereplők heves érzelmei ellenére is rideggé teszik a légkört, amelyet a többnyire kopár, hideg, téli táj is fokoz. A feltörekvő kínai szinésznő, Xu Jinglei alakította hölgy szívéért a két erősebb testvér, Jet Li és Andy Lau karakterei küzdenek, Kaneshiro pedig néhol a narrátor szerepét tölti be.

A 40 millió dolláros költségvetésű filmet 2006 decemberében kezdték forgatni, tavasszal indultak az utómunkálatok, és tavaly (2007) decemberben mutatták be a mozik. A kritikák sokszor kiemelik a látvány mellett Jet Li színészi alakítását, ami valóban jó volt. A zenét is érdemes említeni, többen is jegyzik, Chan Kwong-Wing (Infernal Affairs), Peter Kam (Isabella) és Leon Ko. A producerek Peter Chan és Andre Morgan voltak. A látványos harcok akciókordinátora sem kis név: Ching Siu-Tung, akinek korábbi, jelentős munkáit felsorolni sem tudnám (klikk a nevére). Sokak szerint a The Warlords az év filmje, de ezt a címet én már kiosztottam, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy nem érdemes kihagyni…

extra hosszú trailer: http://www.youtube.com/watch?v=nFsklwKYZ1Q

A bejegyzés kategóriája: FILM, KÍNAI
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 17 hozzászólás érkezett

 1. Yakuza szerint:

  Te használható angol felirattal nézted? Annyira borzalmasnak találtam a feliratot, hogy inkább anélkül néztem.

 2. asiafan szerint:

  a régi autotranslate volt, de aztán jött a blade12 (áldassék!)

 3. Yakuza szerint:

  Akkor ezek szerint nekiállhatok fordítani!

 4. tetro szerint:

  te lefordítod, én meg majd jól megnézem magyarul, mert lusta vagyok filmnézés közben angulol tudni :)

 5. asiafan szerint:

  az első fordítás még hiányos volt, van egy „complete”!

 6. zhaoman szerint:

  manual trackback: http://zhaoman.blogspot.com/2008/01/warlords.html

  nekem nagyon tetszett a film. Különösen, hogy semmi sem fekete vagy fehér. Annak különösen örültem, hogy nem a szerelmi szál körül forgott a történet!

 7. asiafan szerint:

  köszi! (kár,h nincs rendes trekkbekkünk)
  azzal vitatkoznék, hogy nem a nő körül forog, bár valóban nem egy romantikus film, azért miatta történnek dolgok..

 8. zhaoman szerint:

  Arra gondolok, hogy a két idősebb barát nem a nő miatt veszik össze. Ugyan morfondíroztam egy darabig, hogy Cao tudja-e, hogy Ma szimpatizál a csajával, de végülis szerintem nem tudta. Zhao tette pedig nem féltékenységből fakadt.

 9. asiafan szerint:

  szerintem jet meg pont azért, mert tudott volt, h a csaj andyvel „jár” rég

 10. zhaoman szerint:

  „szerintem jet meg pont azért, mert tudott volt, h a csaj andyvel „jár” rég” ???

  Persze Ma tudta, hogy a nő Cao-nak a khm… élettársa (ezt a nő) maga meséli el. Ennek ellenére nem (!) hiszem, hogy a végén Ma féltékenységből (!) döntött volna hű barátja sorsáról.

 11. Kiko szerint:

  Nem rossz a film elsö 30 perce aztán kökeményen érzödik a tipikus kinai szájbarágós romantikus hősisség, a konfuicánus erények túlzott kiemelése. Jet tényleg nem rossz de olykor a szinészi játékok eltúlzottak, és ami a legirritálóbb az a birodalmi öntudat olykor már agymosásba átmenö kihangsúlyozása. Nyugaton nem állná meg a helyét a film, de Kinában tuti befutó. Amugy alapjában véve tényleg kiemelkedö alkotás (föleg ennyi nagyágyúval:)

 12. Moviefan szerint:

  Sziasztok!Nekem hihetetlenül tetszett a film!Ha segít én innen töltöttem le: (spam deleted) Jó szórakozást!

 13. carnival szerint:

  sziasztok
  aki tud linket magyar szinkronos változathoz az segitsen:)
  email:sorengo_@hotmail.com

 14. Roamer szerint:

  sziasztok! SZeretném a segítségeteket kérni.:) A Blood Brothers című filmhez keresgélek már hetek óta feliratot, de mindez idáig még nem találtam, ha egyáltalán van.:( Ha valaki tud ezzel kapcsolatban segíteni, akkor kérem írjon a simon.csaba@postafiok.hu címre

 15. asiafan szerint:

  A ’73-ashoz van, a 2007-eshez nincs.

 16. DrMarco szerint:

  @zhaoman légyszi, ha tudsz segíts.
  Honnan tudnám megszerezni a Blood Brothers filmet.
  Egyszerűen nem lehet hozzáférni sehol.
  Elolvastam, amiket írtok róla és nagyon érdekel a film.
  Angol/magyar felirat is jó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük