Ayumi Hamasaki: Guilty

 

Újév napján, azaz ma jelent meg hivatalosan Ayumi 9. stúdióalbuma, bár a japán boltok polcaira már december 25-én felkerült. Tavalv óra már három kislemez is napvilágot látott a lemezről, a Glitter/Fated, Talkin' 2 Myself és a Together When… A cédés változat 14 dala mellé DVD-vel is kapható az album, amelyen videoklipek, egy rövidfilm és "making of"-ok vannak. A Guilty az énekesnőtől megszokott módon a japán toplisták első helyén debütált, és általában ott is szokott maradni. Az albumot egyébként komoly reklámkampány is kisérte, a főváros tele van a posztereivel, és Ayu nyolc magazin címlapján is szerepelt az új lemez kapcsán, plusz számtalan tévéshowban. A dalok zeneszerzői: Yuta Nakano, Tetsuya Yukumi, HAL, CMJK, Kunio Tago, Shintaro Hagiwara, Akihisa Matsuura, Kazuhiro Hara, Shingo Kobayashi; a producer pedig Max Matsuura. A szövegeket Ayumi írta.

Album preview videók: http://youtube.com/watch?v=TcIFzJOHzgo

Mint talán a fenti képekből is látszik, Ayu keményre és vadra vette a figurát, leszámítva persze, a kötelező nyálas dalokat. A lemez a Mirror című, energikus, rockos dallal indul, sokféle zenei stílus elemei keverednek benne, így inkább csak a hangulatát lehet meghatározni. A lemez hangszerelésében a kemény gitárok és az elektronikus hangszínek, szintik, dance-es dobok keverednek, többek közt. Reméljük, nem az erőszakosabb megszólalás miatt érzi magát Ayu bűnösnek (guilty), mert ez éppen, hogy a javára írható. A második, dögös dal után a Talkin' 2 Myself indul kicsit nyugisan, de csak az első riffekig, aztán szinte már metál. A dalnak videoklipje is van, és kislemezen is megjelent. Az utána következő Decision szintén kislemezes dal, lírai, zongorával és vonósokkal indul, de most már nem ugrok be, várom a beindulást, és jön is, bár azért relatíve lassú a szám. Ötödik a címadó Guilty, borongós hangulatú, egyedi hangzású szám, az eddigi legjobb. A szomorúszám Fated jön ezután, amely együtt jelent meg a Glitterrel kislemezen, és a klipjük is közös, ugyanis ehhez a két számhoz készült a Distanced Love c. rövidfilm, ami a DVD-verzión szerepel. Részletek:

http://saeko.imeem.com/video/3yX5Tj4a/ayumi_distance_love_cm116_art_video/

A film főszereplője Ayumi, aki egy hongkongi turnén beleszeret a testőrébe, aki Shawn Yue alakít. Kicsit variálhatták volna a dalokat, ezután megint egy lírai szám jön, a Together When… A Marionette prelűdjében bábjátékos, horrorhangulatú csilingelés adja meg a hangulatot, aztán a dal is ilyen angyalkás hangulattal indul, de aztán jönnek a riffek… A The Judgemet Day a neve ellenére viszont már nem metál dal, hanem dance. A lemez végi My All-ra már kezt kicsit unalmassá válni a dolog, a sokféle stílus miatt valahogy sehová sem illik, nehezen tudok ráhangolódni a lemezre. Valahogy Ayu nekem olyan, hogy nagyon jó zenét csinál, de aztán szinte alig hallgatom, és akkor is inkább csak egyes dalait. A 13. dal, a reBirth egy másfél perces, instrumentális átvezetés, kicsit nyugisabb, és az utolsó, cím nélküli szám is lassú, "For Her" alcímmel ez a lírai popdal kellemes befejezése a lemeznek.

Kategória: CELEB, JAPÁN, ZENE | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük