Ploy

Ploy (2007), thai dráma. Rendezte: Pen-Ek Ratanaruang (Utolsó élet az univerzumban, Invisible Waves). A filmet idén, Cannes-ban mutatták be, majd több, nagy fesztiválon is szerepelt. Thaiföldön június óta megy a mozikban, másutt talán csak jövőre vetítik, ha egyátalán. A film szexjeleneteket is tartalmaz, fesztiválokon (még Bangkokban is) vágatlanul mutatták be, de a thai moziknak a rendező csinált belőle cenzúrázott verziót is, ott ugyanis nem tűrik az ilyesmit.

Főszereplők: Lalita Panyopas, Pornwut Sarasin, Apinya Sakuljaroensuk, Porntip Papanai, Ananda Everingham, Thaksakorn Pradabpongsa.

Akinek tetszett az Utolsó élet az univerzumban, az ezt a filmet se hagyja ki, talán még jobb is. Kicsit több benne az elgondolkoztató jelenet, talán dinamikusabb is, bár ez is jó lassú film. Nagyon költői és nagyon szép, az első percekben épp ez volt a legszembeötlőbb, hogy a szereplők mindegyike annyira szép, és a díszletek is. A zene nagyon hangulatos, sajnos nem jelent meg cd-n, pedig érdemes lenne kiadniuk, szinte végig szól egyfajta ambient háttérmuzsika.

A színészek is jók, a magát a filmben 19-nek hazudó, 16 éves tini, Apinya Sakulcharoensuk nagyon tehetséges, és a férfi főszereplő is meggyőzően alakított. Utóbbi ráadásul úgy játszotta el a sármos, de unalmas férj szerepét, hogy ez volt az első filmje: Pornwut Sarasin civilben cégvezető, 48 éves, a felső tízezer tagja. A többi színész már szerepelt a rendező korábbi filmjeiben, a pincérfiú pedig a Shutter c. horror főszereplője volt.

A történet: egy amerikában élő, thai házaspár temetésre Bangkokba érkezik, egy hotelben szállnak meg, és gyakorlatilag itt zajlik az egész film kb. egy nap alatt. A zsörtölődő párhoz hamarosan csatlakozik egy érdekes tinilány: Ploy, a szexjeleneteket pedig a bárpultos és egy szobalány adják elő. Az ő túlfűtött kapcsolatuk éles kontrasztban áll a házaspáréval, a történet pedig a vége felé egyre izgalmasabb. Végig nagyon hangulatos, kicsit misztikus a film, olyan, mint egy álom, és nem könnyű felébredni belőle.

Kategória: FILM, THAI | A közvetlen link.

Eddig egy hozzászólás érkezett

  1. D. szerint:

    Sokáig bennem maradtak anno az Utolsó élet az univerzumban képei, kíváncsi lettem erre most nagyon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.