HeavensDust: Without A Voice


http://www.heavensdust.com/
http://www.myspace.com/heavensdust
http://cdbaby.com/cd/heavensdust4
http://www.youtube.com/heavensdustmusic

Egy lemez, amiről már fél éve nem bírok írni, mert túl jó. A japán zenekar a tradícionális zenét (koto, wadaiko) keveri modern keményzenébe (angol szöveggel). Eredeti hangzásuk a szép és éteri hangú énekesnő és a nagyon jó fej frontember vokálja mellett további öt tehetséges zenész közös műve. 2000-ben alakultak, első, szélesebb körben ismert albumuk a 2005-ös Higher Than Heaven, Louder Than God volt, amiről itt írtam. A Without A Voice idén tavasszal jelent meg.

1 Breaking Light
2 Life To Dawn
3 In Vain
4 The Reason
5 Between Words And Silence
6 Lost Gift
7 Away From God
8 Insanity
9 Norns
10 One Breath
11 Sound Of A Tear Drop
12 Awaken
13 Fate

Legutóbbi albumuk óta kissé átalakult a zenekar, melyben eredetileg két hölgy is játszott, ám Mai gyerekszülés után távozott a basszusgitáros posztról. Tavasszal három hangszeres tag is csatlakozott, Hisashi (gitár), Zen (bassz) és Okaji dobos. Shin korábbi énekes-hörgős férfivokálja mellé pedig női ének is került az új lemez óta. Az énekesnő, Kazha különleges hangjával kialakult egyfajta tökéletes keveréke a kemény és lágy, sötét és világos hangszíneknek, a zenekar által ötvözött, különböző elemek jól harmonizálnak. Előző lemezük talán nyersebb volt, eleinte aggódtam, hogy a női vokáltól nem lesz-e túl érzelgős és puha a megszólalásuk, de a hangzás nemcsak kemény maradt, hanem sokkal profibb is lett.

Az új énekesnő egyébként nemcsak hangjában, de zenei téren is igen sokoldalú. Ha a fenti youtube linken a zenekar koncertfelvételeit nézzük, láthatjuk, hogy férfiakat megszégyenítő metálosként tombol a HD-ban, de néhány videóval arrébb már elegánsan öltözött, nőies, mosolygós szólistaként egy érzelmes popdalt ad elő. Egyébként Shin is vesz fel dalokat szólóban. A zenekarral kapcsolatos egyetlen szomorú momentum, hogy még mostanra sem kapták meg a megérdemelt figyelmet, bár hazájukban koncerteznek, és az angol nyelv miatt elég sokakhoz eljut nyugaton is a zenéjük, a többi, jóval ismertebb jrock sztár mellett teljes joggal szerepelhetnének ők is amerikai vagy európai fesztiválokon. Remélhetőleg ez csak idő kérdése, mivel a videók alapján fergeteges koncertekre lehetne számítani. Egyhamar pedig biztos nem adják fel, ugyanis a korábbiakhoz képest gőzerővel nyomulnak, következő lemezük felvételeit épp mostanában fejezték be, és év végén talán már hallhatunk is róla új dalokat. Addig is meg itt van az idei album.

A rövid, de hangulatos Breaking Light c. introval indul a lemez, amelyben a japán hangszerek dominálnak. Szép felvezetés a Life To Dawn kemény riffjeihez. A torzított gitáralapok mellé japán hárfa (koto) szól, és Kazha dallamos éneke, majd a dal végén Shin is csatlakozik. Az In Vain szintén kemény dal, de valamivel nyugodtabb, slágeresebb. Az első, lírai szám a The Reason. A Between Words And Silence instrumentális, japán fuvolával (shakuhachi). A dallamos, líraian induló Lost Giftben pedig fordított a felállás: Shin énekel, és Kazha vokálozik. Az Away From God is hasonló. Az egyik fő sláger a lassú, epikus Norns, amelyhez klip is készült, de szinte minden dalt kiemelhetnék az albumról egytől egyig. Az egész lemeznek különleges hangulatot ad a sokféle hangszer együttes megszólalása, és a tradicionális, természetesebb hangszínek csak még több erőt, szenvedélyt adnak hozzá. Egyaránt ajánlott a japán zene és a metál kedvelőinek, de ennél szélesebb rétegeknek is bejöhet.

Norns videoklip: http://www.youtube.com/watch?v=f4EHYhni9qE

Kategória: JAPÁN, ZENE | A közvetlen link.

Eddig 3 hozzászólás érkezett

 1. Zoya szerint:

  Hú, ez az album nekem is megvan, és én is épp most akartam róluk valami szépet írni^^ Az énekesnőnek nagyon szép hangja van, és az is tetszik, hogy japán hangszerek is megszólalnak a számokban. Nem tudom, a régi albumaik is hasonlóan jók-e, de tervezem, hogy azokat is meghallgatom majd.

 2. asiafan szerint:

  Szerintem azok is jók, bár ott még nem volt énekesnő. Itt bele tudsz hallgatni:
  http://cdbaby.com/cd/heavensdust2

 3. SzocsO szerint:

  Zoya, honnan van meg neked?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük