Lust, Caution OST

Kevés az olyan, klasszikus zenei alapú, zongorás, szimfónikus soundtrack, amit önmagában is többször végighallgatok, mert ezek inkább a film háttérzenéjeként, az események kiséreteként jók. Más viszont a Lust, Caution esete, amelyet leginkább a megkapó hangulata tesz felejthetetlenné, és ahova a zene bármikor vissza tud varázsolni. Mindenképp az van szerencsésebb helyzetben, aki előbb látja is a filmet (trailer), de a szép, szívfájdító dallamok önmagukban is kellemes hallgatnivalót jelenthetnek a filmzenék vagy a klasszikus zene kedvelőinek.

Egy jellegzetes dallam halad végig a 25 dalnyi albumon, újra meg újra felbukkanva más-más hangszereléssel, más környezetben, de megunhatatlanul. A melódiát először a harmadik, Falling Rain c. számban hallhatjuk. A mindössze két hang (kis terc) ismétléséből álló rész tulajdonképpen az egész filmzenealbum gerince. Egész hátborzongató és mesteri, hogy egy ennyire – jó értelmeben véve – primitív alapra felépíthető egy több, mint egy órás zenemű. Az utolsó szám, ázsiai soundtrackek szokása szerint egy énekes betétdal, amelyet Jacky Cheung ad elő. Ez is szép, de nekem kissé sziruposnak tűnik, sokkal hatásosabb ez a zene mandarin szöveg nélkül.

Alexandre Desplat (görög-francia származású zeneszerző) neve ismeretlenül csengett a számomra, de a filmek, amelyekhez zenét írt már nem, így utólag több olyat is találtam, ami annó talán pont miatta fogott meg. Ezekhez szerezte a zenét pl.: Hostage, Syriana, The Queen – utóbbiért Oscarra is nevezték. Több nevezés mellett Golden Globe-díjat is nyert valamint Berlinben Ezüst Medvét, a franciáknál meg César Awardot. 2006-ban a Nemzetközi Filmzenekritikusok Szövetsége (IFMCA) az év zeneszerzőjének választotta, a Golden Globe-ot pedig a Painted Veil c. film zenéjéért kapta, amely érdekességképpen szintén Kínában játszódik (Naomi Watts, Edward Norton főszereplésével).

Ang Lee Arany Oroszlán-nyertes filmjét jövőre nálunk is bemutatják, a zenét viszont – mivel az már megjelent – már most érdemes meghallgatni és beszerezni. A lenti linkeken kapható és fülelhető:

http://global.yesasia.com/en/PrdDept.aspx/section-music/code-c/version-mandarin/pid-1005035935/
http://www.amazon.com/Lust-Caution-Score-Alexandre-Desplat/dp/B000V9KEE2
LOFI wma samples: http://www.van.svvn.net/SoundTrack/Lust-Caution/
aukción: http://www.teszvesz.hu/item255866120_soundtrack_lust_caution_2007_uj.html
magyar rendelés: http://www.musicland.hu/?p=lemez&l=&b=CD&id=333449

A bejegyzés kategóriája: ZENE
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük