Nausicaa


http://www.imdb.com/title/tt0087544/
http://youtube.com/watch?v=QfnD8x9kxmU
http://youtube.com/watch?v=7wSba9hwCaU

Nausicaä of the Valley of the Wind (1984), japán anime. Rendezte: Hayao Miyazaki, zene: Joe Hisaishi.
Miyazaki saját mangájának alapján készült filmje még a Ghibli Stúdió megalapítása előtt készült, ennek ellenére sokan a Stúdió első filmjének tartják, mivel a készítők és maga a film is odatartozik mind tartalmát, mind stílusát illetően. Ezért a Ghibli-gyűjteményben is helyet kapott. A rendező egyik legjobb filmjének tartják, bár neki szinte minden filmje „az egyik legjobb”. A mangaverzió 1982-1994 közt jelent meg, és a filmnél természetesen sokkal komplexebb, hosszabb történetet mesél el. (Nausicaa neve egyébként Homérosz Odüsszeiájából is ismerős lehet, bár az ottani királylány sztorija teljesen más.)

A film a természet szinte teljes lerombolása és a civilizáció emiatti hanyatlása után játszódik, a Föld elsivatagosodik, a toxikus erdőkben pedig csak gázmaszkkal lehet közlekedni, plusz furcsa, gyilkos óriásbogarak taposnak le néha egész országokat. Ebben a cseppet sem idilli környezetben afféle oázis a Szelek Völgye, ahol jó a levegő és az emberek is vidámak. Itt él Nausicaa a természettel, állatokkal és növényekkel barátságban, és repked vagy inkább szörföz egy vitorlázórepülőn állva/hasalva. Egyébként nemrég egy japán cég meg is próbálta építeni ezt a glidert:
http://japundit.com/archives/2006/12/17/4471

Igen ám, de egy szép napon óriás teherszállító repülő zuhan le a közelükben, ami egy titkos, katonai szállítmányt cipelt, amely hamarosan odavonzza a harcosokat is. Újabb gépek és egymást gyilkolászó hadvezérek, seregek özönlenek a békés völgybe, amelynek aztán hamarosan az élővilágát is megbolygaják, nem beszélve az ott élők életéről. Miyazaki-filmbe illően bájos naivitással ültem le a Nauszikát megnézni, hogy na, majd milyen édes, könnyed szórakozásban is lesz részem. Ahhoz képest elég kemény volt a film, csak lestem… Rengeteg izgalom és durva helyzet, összetett karakterek, némi erőszak és kegyetlenség egészítette ki a rendezőtől megszokott, környezetvédős alaptémát és a gyönyörű képeket. Ezzel együtt is, vagy pont ezért, a Nauszika kihagyhatatlan mestermű. (Idén nyáron megjelent magyarul is.)

A bejegyzés kategóriája: ANIME, FILM, JAPÁN
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 3 hozzászólás érkezett

 1. borka szerint:

  hellou!
  bocs, h ide írok, az emilcímedet kérlek megküldenéd a fenti címre; a freemail-esre próbáltam írni,de azt visszadobja. ezer köszönet! a többit levélben, itt nem koptatnám a sorokat :)

 2. asiafan szerint:

  vmi (remélhetőleg átmeneti) gond lehet a freemaillel..
  ..azóta megjavult.

 3. roland szerint:

  mem semmi hogy meg csinálták

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük