Laputa


http://www.imdb.com/title/tt0092067/

Tenku no shiro Rapyuta (1986), japán anime. Írta és rendezte Hayao Miyazaki. Zene: Joe Hisaishi.
Miyazaki mester egyik legnagyszerűbb filmjét elcsépelt dolog lenne méltatni, aki ismeri a filmet vagy legalábbis a fenti neveket, az tudja, mennyire jó, a többiek pedig nézzék meg. A filmet most az teszi aktuálissá, hogy a nyáron tartott anime filmhét után elkezdtek itthon is végre megjelenni a Ghibli Stúdió filmjei DVD-n, köztük a Laputa, Az égi palota is. A Best Hollywood kiadványa külsőre elég szolíd, de korrekt: van rajta eredeti japán és magyar hang (2.0), és a magyar mellett külön öröm (a számomra), hogy angol felirat is választható. A lemez baráti áron kerülhet birtokunkba, és még audió kommentárt is tartalmaz.

Az egyre bővülő Miyazaki-kínálatból a Laputát olyan középtájra helyezném a nézők ajánlott életkorát illetően. Messze nem olyan durva, mint a Vadon hercegnője, de nem is annyira gyermeki, mint a Totoro. Bár bájos, tanulságos és szép történet, egyúttal meglehetősen fordulatos és izgalmas is, vannak benne katonák, kalózok, gyilkos robotok, lövöldözések. A sztori afféle 19. századi scifi, fejlett légi közlekedéssel. Azt én is csak most tudtam meg, hogy a Laputa nevű, égen lebegő sziget ötletét a Gulliver utazásaiból vették.


http://www.onlineghibli.com/gen/Full_of_Ghibli(OG-DivX5).avi

Hősünk, Pazu, egy fiatal munkásfiú egy bányászvárosban, egy nap találkozik egy – szó szerint – égből pottyant lánnyal (Sheeta), akinek egy különleges kristály medálja van. Hamarosan fény derül a nyakék titkára is, amit a hadsereg, ügynökök és kalózok hada egyaránt meg akar kaparintani a lánnyal együtt. Ők ketten pedig Laputát keresik, a legendás lebegő szigetet az égen, amelyen egy kastély van, és ahol választ találhatnak a lány származását és medálját illető kérdésekre. Persze, egyúttal megmenthetik a világot is a gonosztól. Mindezt számtalan kalandon, megpróbáltatáson keresztül, új és nem várt szövetségeseket találva; és Joe Hisaishi csodás zenéjével kisérve nézhetjük végig.

Kategória: ANIME, FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

  1. sunjaka szerint:

    Miyazaki alkotásai tényleg a legnagyszerűbb animek közzé sorolandók.
    Köszönöm, h általad most már azt is tudom, h itthon is végre megjelennek DVD-n !

    http://youtube.com/watch?v=Hluc4KOinRE

  2. asiafan szerint:

    Eddig 5 jött ki, a Chihiro és a Vándorló palota után a Totoro, Laputa és Nauszika. Még lesz Kiki és Porco Rosso meg más Ghiblik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük