The Girl Who Leapt Through Time


http://www.imdb.com/title/tt0808506/

The Girl Who Leapt Through Time (A lány, aki átugrotta az időt, Toki o Kakeru Shojo, aka TokiKake) 2006-os japán anime a Madhouse stúdiótól, amelyhez sok ismert anime tv-sorozat (pl. Ninja Scroll) és mind a négy Satoshi Kon film is tartozik. A rendező Mamoru Hosoda, korábban a Digimon széria darabjait rendezte. Az időutazó lány történetének alapja pedig (a Paprikát meg ezt is író) Tsutsui Yasutaka regénye, a Toki o Kakeru Shojo – bár nem ezt filmesítették meg, hanem inspirációként használva a sztori egy lehetséges folytatását. Japán mozikban már tavaly nyáron bemutatták a filmet, és annak ellenére, hogy nem különösebben reklámozták, nagy siker lett, köszönhetően a kedvező kritikáknak. Később több anime díjat is megnyert.

Makoto középiskolás lány, szertelen, figyelmetlen, késős, és egy nap birtokába kerül az időugrásnak (time-leap), majd ki is próbálja jópárszor, milyen visszacsinálni a dolgokat, megváltoztatni a jövőt. Örökzöld téma, a hétszínvirág meséje is hasonlót feszeget, vagy az egyszeri aranyhal: mire használjuk, mire szabad egyátalán használni a kivételes lehetőségeket… Sok helyen olvastam azt a dicsérő kritikát, hogy ez a film az utóbbi idők legjobb nem-Ghibli stúdiós alkotása, ami akár igaz is lehet, de az összehasonlítás elég félrevezető. Azt javaslom, senki ne várjon édelgős, cukros hangulatot, a film szép és kedves, de nem az az aranyos fajta, inkább elgondolkodtató, izgalmas és drámai. Pl. alig telik el pár perc, és a főhősnő már elromlott fékkel gurul a biciklijén a vonat elé… Az időutazást sem viseli kimondottan jól eleinte, talán ettől is olyan hihető a történet. A többi szereplő, a barátai, a rokonok is mind érdekes karakterek, és maga a rajzfilm is nagyon szép, a képek elég realisztikusak. Jó zenéket (főleg zongoradarabokat) választottak is mellé. Nem kimondottan könnyed alkotás, de mindenképpen érdemes megnézni.

trailer: http://youtube.com/watch?v=SwWgy1QELDU

Kategória: ANIME, FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Eddig 6 hozzászólás érkezett

 1. Dr.Tatsuya szerint:

  ebként tsutsui írta a Paprikát is…ez is remek darab, a crunchyrollon megnézhetitek ez az első rész, http://www.crunchyroll.com/showmedia?id=60011

 2. asiafan szerint:

  jétélleg, beleírom.
  a youtubeos linken is megvan végig a film, de érdemes külön beszerezni egyben, nagyban.

 3. naturka szerint:

  a tavalyi anifest legjobb filmje volt, szerencsére vásznon.

  itt volt a rendező is, és volt ilyen beszélgetés a rendezővel, ahol kiderült, hogy ennek a filmnek állítólag van élőszereplős változata is, ha jól értettem

 4. asiafan szerint:

  szerintem nem a filmre gondolt, hanem az inspiráló regényre (aminek ugyanez a címe), és az imdb szerint már 2x is megfilmesítették (a regény Makoto nagynénikéjéről szól):
  http://www.imdb.com/title/tt0133235/
  http://www.imdb.com/title/tt0086456/

 5. Mandy Lane szerint:

  Nem tud e filmhez valaki feliratot ?

 6. ikuko szerint:

  nagyon jó kis anime volt,a háttér nagyon penge a karakterek is,ennek kapcsán ajánlom az időutazó felesége c.könyvet,igaz az nem ázsiai de a téma itt is az időugrás:-)
  mindenesetre nagyon drukkoltam makotonak és chaikinak:-)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük