Tales From Earthsea


http://www.imdb.com/title/tt0495596/
http://youtube.com/watch?v=C5ehRnwNDs8
http://youtube.com/watch?v=uGakB8sgsM0
http://www.talesfromearthsea.com.au/

Gedo Senki (2006), japán anime. Gorō Miyazaki rendezte, Hayao Miyazaki fia. Először úgy volt, hogy a papa rendezi, de nem fért bele a programjába, így ez lett a fia első filmje, természetesen szintén a Ghibli Stúdió égisze alatt. A történet Ursula K. Le Guin regényéből készült.

A film elkészülte nem volt problémamentes, mivel a szerzőnő Earthsea történeteiből (több könyvből szedték össze a sztorit, a Szigetvilág történetek 3. és 4. regénye alapján) már sokan szerettek volna filmet csinálni, ám ő nem engedte, és csak Miyazaki 2003-as Oscar-díja után bólintott rá a dologra. Ám a rendező ekkor már a Vándorló Palotán dolgozott, így került a fiához a project. Ám ez sem valami triviális dolog, ugyanis Goro soha nem is akart apja nyomdokaiba lépni, alig pár évvel korábban került a Ghiblihez más területről, és csak a film storyboardjának rajzolgatása közben kapott kedvet hozzá. A stúdió vezető producere, Toshio Suzuki támogatta a dolgot, Hayao papa viszont annyira nem, hogy a premierig szóba sem álltak a fiával. Nem tartotta ugyanis kellően tapasztaltnak a feladathoz, de végül elégedett lett az eredménnyel. Itt pedig Ursula K. Le Guin reakcióit olvashatjuk a filmről.

 

Egy képzeletbeli, középkori országban játszódik a történet, ahol varázslók és boszorkányok is akadnak. Furcsa dolgok történnek, a hajósok sárkányokat látnak, pedig azok sosem jönnek le a föld és a tenger vidékére. Régen együtt életk az emberekkel, de aztán inkább a tűz és a szelek világát választották. Úgy tűnik, valami miatt kezd felborulni a rend, ezért Ged, a vándor varázsló elindul utánajárni. Mellé szegődik egy zaklatott lelkű, ifjú herceg, Arren. Hamarosan kiderül, hogy ki áll a dolgok mögött, és a végén, kissé szájbarágósan az erkölcsi tanulságot is megismerhetjük. Utóbbi (hogy aki öröklétet akar, az nem a haláltól, hanem az élettől fél) még ilyen formában is elgondolkodtató, hatásos.

Ha igazán élvezni akarjuk a filmet, ne legyenek túlzó elvárásaink, mondjuk ne várjunk tőle olyat, mint egy Chihiro… A rajzok abszolút ghiblisek, a képi világ olyan, mint a korábbi (Miyazaki) filmek, de nincsenek benne különösen látványos dolgok, egyszerűen csak szép. A történet is passzol a stúdió repertoárjába, illett volna Hayao filmjei közé is, de ez sem annyira szenzációs. Egyszerű, szép, megható és persze, mesebeli, varázslatos. Jó minőségű, korrekt munkát végzett Goro, és ezek után joggal léphet apja nyomdokaiba, mi pedig örülhetünk az utánpótlásnak.

 

Kategória: ANIME, FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

  1. Izomvarju szerint:

    Sziasztok. Az Earthsea ciklusból készült már film, a Hallmarkon néha látható is, főszerepben a részben ázsiai Kristin Kreuk.

  2. asiafan szerint:

    köszi, akkor úgy pontosabb, hogy „mozifilm”, eddig csak tv volt:
    http://www.imdb.com/name/nm0494372/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük