The Hidden Blade


http://www.imdb.com/title/tt0442286/

Kakushi ken oni no tsume (2004), japán dráma. Yoji Yamada szamurájtrilógiájának második része, a Hidden Blade az elsőhöz (Twilight Samurai) hasonlóan nem a politikai harcok és csaták, hanem a hétköznapi élet, társadalmi és családi kapcsolatok szemszögéből mutatja be a szamurájlét nehézségeit.

A film az előzőnél valamivel szerényebb sikereket ért el a fesztiválokon, a Japán Filmakdémiától csak egy best art direction díjat kapott jó pár nevezésből, plusz a berlini Arany Medvére is jelölték. Aztán lehet, hogy csak nem mertek a következő évben megint nekik adni minden díjat… Legalább annyira jó volt a film, mint a korábbi – köszönhetően a rendezés, a páratlan színészi játék mellett az eredeti történetnek is, amely Shuhei Fujisawa regényéből készült.

 

Három jóbarátot (szamurájok) látunk a film kezdetén, egyiküktől épp elbúcsúznak, Yaichiro egy fontos pozíciót kapott Edoban. Barátja, Munezo anyjával és lánytestvérével (Shino), valamint szolgálólányukkal (Kie) él, szolíd körülmények közt, mivel státuszuk megsínylette apja kénytelen harakirijét, amit egy rosszul sikerült hídépítés miatt kellett magára vállalnia. Barátja, Samon beleszeret a húgba, és hamarosan feleségül is veszi Shinot. Munezo magára marad, édesanyja meghal, Kie pedig egy kereskedőcsalád egyik tagjához megy feleségül egy másik városban. Hamarosan kiderül azonban, hogy erőszakos, gonosz emberek közé került, és rossz sorában már le is betegedett, ápolás nélkül gyengélkedik. Nem sokkal ezelőtt összetalálkozott Munezoval is egy boltban, aki titkon szereti, ám eltérő társadalmi státuszuk miatt szó sem lehet köztük kapcsolatról. Munezo egyébként csodálatos karakter, becsületes, küzd, de nem harcol, érző szívű, gondoskodó és talpig úriember. Ez a film is a 19. században, a hagyományos szamurájkultúra leáldozásának, a külföldi fegyverek, puskák megjelenésének korában játszódik, és a családi drámák mellett az ebből származó konfliktusokat is bemutatja néhol vicces, máskor tragikus formában. Trailer:

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük