Kim Doo-Soo

김두수 KIM Doo-Soo koreai modern folkzenész, énekes-gitáros dalszerző. Ha a földgömb másik oldalán született volna, most valószínűleg Bob Dylannek, Leonard Cohennek vagy Nick Drake-nek hívnák. Zenéje és dalai még a szövegek megértése nélkül is legalább annyira jók és élvezetesek, mint az említetteké. Kim a Daegu tartománybeli Sincheon-dong-ban született 1959-ben, Ji Seo Jong néven. Művésznevét egy regényből vette. Bankár apja megtiltotta, hogy zenéljen, de egy idősebb nővérétől megtanult gitározni. Idővel elmenekült a szigorú szülői házból, és az utakat járta gitárjával, a lelki űrt pedig a zene mellett alkohollal próbálta pótolni. Később, halálos beteg édesanyja kérésére befejezte egyetemi tanulmányait. Majd szöuli nightklubokban kezdett fellépni. Első lemeze 1986-ban jelent meg, a következő '88-ban, a legismertebb, Bohemian című pedig 1991-ben. Utána egy évtizedre eltűnt, majd 2002-es Free Spirit lemezével tért vissza, amelynek hatására sokan újra felfedezték, vagy éppen ekkor ismerték meg.

Kevés háttérzenével, enyhe vonósokkal is csak ritkán megtámogatott egyszerű gitárzenét játszik, akusztikus gitáron pengetett akkordbontásokra énekel melankólikus dallamokat, néha egy-egy csengettyűvel vagy szájharmónikával kiegészítve egyedi hangzású zenéjét.

Az állítólagosan két öngyilkosságot is előidéző Bohemian c. dala egy nemzetközi szomorúszám válogatáson is szerepel, az Internation Sad Hits – Volume One – altáji nyelvek lemezén. A CD-n négy ázsiai művész borongós dalait ismerhetik meg a nyugatiak, Kim mellett Japánból Tomokawa Kazuki és Mikami Kan valamint a török Fikret Krizilok 4-4 száma szerepel. A szóbanforgó dal.

Itt megtaláltam a szövegét, megpróbáltam átnyomni egy online fordítógépen, de nem sok értelmes jött ki belőle, csak néhány szófoszlány a hangulatból (szabad lélek, nihil, magány, vadvirág, ég, szomorú lábnyom, örök, kinyitni a mennyek kapuját…). Ha valaki érti, szóljon:

저 허무의 기슭으로 나는 가네
이 자유로운 영혼 강물로 흘러
내 들꽃으로 피어
바람에 흩날려도
서러워 않으리
아무도 오지 않는 길에
저 외로운 새야
저문 서편 하늘 끝까지
휘이 날아가렴
외쳐 부르던 기쁨의 노래
간 곳 없고
다시 혼자가 되어 나는 가네
사라져간 내 인생의 슬픈
발자국
아 – 언젠간 바람으로 흩어져
영원한 삶을 살으리
어디로 가나 내 이대로
지친 육신으로
천국의 문을 열어다오
아- 하늘로 간다.

Kategória: KOREA, ZENE | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük