Asian Film Awards

 

Kedden kiosztották az első ízben megrendezett Asian Film Awards (AFA) díjait, amely egy, a Hong Kong-i Nemzetközi Filmfesztivál által szponzorált, közös, ázsiai filmes elismerés 10 kategóriában. Érdekes, hogy az alapfeltételek mellett, minthogy min. egy órás, tavaly bemutatott, ázsiai filmnek kell lennie, a nevezéshez az is kívánalom, hogy a filmhez legyen angol felirat. Ez talán a nemzetközi zsűritagok miatt is kell, egyébként a meghívott vendégek közt is akadtak Ázsián túliak, pl. Luc Besson is tiszteletét tette az eseményen. Vele együtt még olyan hírességek adták át a díjakat, mint pl. Michelle Yeoh, Maggie Q és Johnnie To. A zsűri és a nevezettek listája:

http://society.hkiff.org.hk/eng/events/afa.html

Egy még megrendezése előtt rangosnak titulált díjkiosztónál igen érzékeny téma a nyertesek kiléte, hiszen részben ez is határozza meg, hogy hova sorolódik majd minőség és izlés alapján. Ezért egy kissé furcsának tartom, hogy a tízből négy díjat a koreai populárhorror, a Host vitt el, de hát ők tudják… A legjobb film, legjobb színész (Song Kang-ho), fényképezés (Kim Hyung-goo) és látványeffektek díja lett a Hostté. Legjobb rendezőnek a kínai Jia Zhangke-t találták, a Still Life c. filmjével, amely tavaly Velencében nyerte el az Arany Oroszlánt. Legjobb színésznő a japán Miki Nakatani (Memories of Matsuko). Legjobb forgatókönyv: Mani Haghighi Iránból a Men at Work c. filmmel. Nyertesek még: Rahayu Supanggah zeneszerző (Opera Jawa c. indonézi-ausztriai filmmel), Lee Chatametikool vágó (Syndromes and a Century, thai-francia-ausztriai dráma), és Tim Yip a kínai The Banquet production designer-eként. Tiszteletbeli életműdíjat kapott Josephine Siao színésznő Hongkongból, az amerikai akadémikus, David Bordwellnek pedig az ázsiai filmekben való jártasságát érte elismerés. Emellett még odaítéltek egy Nielsen Box Office Star of Asia Award-ot is, Andy Launak.

Kategória: NEWS | A közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

  1. manu szerint:

    Az én mércém szerint csak Miki Nakatani üti meg a szintet. A Still Life rettentően merev volt, a Host meg tényleg nem fesztiválfilm.

  2. asiafan szerint:

    A Hostról már elmondtam a véleményem, a Still Life-ot már a sztorija és a borító alapján sem merem megnézni, rém unalmas lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük