OFF: dvdborító polírozás

Hozzávalók:
1 db. Photoshop (lehetőleg minél újabb)
1 db. Google, azon belül is image search
Sok db. IQ és egy merőkanál kreativitás

1. Először is reménykedjünk, hátha létezik a borító, és akkor nincs vele munka.
Nyomtatásnál 18.3-4cmx27.4-5cm legyen.
http://cdcovers.cc/
http://www.m-dream.co.uk/
http://covers.box.sk/ és még rengeteg másik…
http://www.cinemasie.com/en/ – itt a film adatlapján a buy it vagy cd-dvd-vcd linket követve a poszter alatt van közepes felbontású, többnyire agyontömörített, és két saroknál megjelölt borító.
http://www.dvdasian.com/ – itt néha semmi, vagy ha van, akkor csak front és back, de az is hasznos.
http://www.dmm.com/ – japán nyelvű bolt, kanjival megadott filmcímre keresve néha van kisméretű, de teljes cover, végszükség esetén jól jön. 

 

2. Cinemasie vagy más coverek feljavítása Photoshoppal. 

 1. Először is állítsuk helyre a színeket, ha nyomunk egy autolevelst (image/adjustments), talán szerencsénk lesz, és jól fog kinézni, ha nem, akkor egy levelst, ahol a fehérvégű pálcikával (jobbszélső "set white point") megjelöljük a képen, hogy mi a fehér. Ilyet jó eséllyel a dvd logóban vagy a vonalkódban találunk. Aztán a feketével meg a feketét. Persze, ha nem jó így sem, akkor még ott az összes többi adjustment, hue, saturation, contrast etc.
 2. A túltömörítés miatt a szövegek körül ilyen zsizsikes a kép, főleg a kínai betűk miatt, ezt a zajt homályosítással lehet eltüntetni (vagy profi zajtalanítókkal), az viszont elmaszatolná az éles vonalakat, betűket is, ezért a legjobb tool az általam nemrég felfedezett "smart blur" (filter/blur), ami tényleg okos. Az éleket, vonalakat meghagyja, és csak a textúrák, egybefüggő foltok hibáit keni szét. Vagyis eltünteti a kínai sorok közti zajt. Ha nem tetszik az eredmény, mert a képeket is túlzottan elmosta, akkor a historyban jobb klikk a blur sor melletti négyzetre, odamegy a history ikon, és utána kijelöljük a felette lévő sort, tehát visszalépünk (aka undo), és az ecset/ceruza tool alatt history brush toollal redo-zzuk a képen csak ott, ahol jól működött. Ez most bonyolultan hangzik, de aki nem érti, az ne is olvasson tovább :p
 3. Könnyen lehet, hogy a képünk a blur miatt vagy amúgyis életlen, ehhez nem a sima sharpot, hanem a filter/sharpen/unsharp mask nevűt kell használni, az a tuti. Addig kell tologatni, amíg kompromisszumos mód éles és mégis természetes marad. Ezt is historyzhatjuk. Ugyanez a filter lehet segítségünkre, ha túl kisméretű képből felnagyított borítónk van, ami nyilván homályos. Csoda nem történik, de legalább a vonalak kiélesednek.
 4. A cover két sarkán levő fekete logót a bélyegzőt formáló clone toollal tüntethetjük el. Ez a kép egyes részeit odamásolja, a kiindulópontot az alt lenyomásával klikkelve adjuk meg, és ahova utána klikkelünk, ott lesz a klónozott rész. Hogy mit és honnan érdemes, az már egyedi IQ feladvány.
  1. Ha a sarokban pont egy logó van letakarva, hasznos, ha mindig tartunk otthon 1-1 fehér és fekete dvd video dts audio logót, amit rámásolhatunk (copy-paste, resize, és persze csak az outlinet másoljuk, nem hátterestül az egészet, tehát mondjuk "magic want tool"-lal kiválasztjuk csak a fekete feliratot és azt).
  2. Ha valami pótolhatatlan képrész van letakarva, akkor keresünk egy olyan képet vagy posztert a neten, dvd fotót kicsiben, erre hasznos pl. ázsiainál a dvdasian, ahol csak eleje és háta fotó van, de érintetlen sarkokkal. Onnét kikopi, rápaszta, riszájz és adjusmentekkel színben hozzáillesztés kellhet.
 5. Szintén gyakori a netes borítóknál, hogy kopás vagy csillogás miatt a doboz élén világosabb sáv van, ezt a burn toollal sötétíthetjük, bár valszeg foltos és csúnya lesz, jobban járunk, ha a környezetből klónozunk oda megfelelő háttérszínt, amennyiban lehetséges.
 6. Poros, karcos scan esetén szintén a 2.2 alatti módszer a jó, erős smart blurrel eltüntetni a piszkot, utána undo, majd history tool a kivánt helyeken. Jobblikkre a tool ecsetmérete állítható. Kiválaszthatjuk pl. a háttérszínt magic wanddel, aztán gyorsan ráhisztorizzuk a blurt nagy ecsettel.

3. Saját custom cover.

 1. Keressünk a neten egy dvd cover template-et vagy legalábbis legyen a képünk 18.4×27.5cm körüli. Ha más nincs, fogjunk egy akármilyen más filmhez tartozó covert méretnek, hogy jó helyre essen az eleje, háta, széle.
  http://www.superdups.com/dvdtemplates.html
 2. másoljunk bele posztert, képeket, írjunk rá címet, szövegeket, más dvd-ről copyzzunk technikai adatokat, vonalkódot, logókat, vagy ami tetszik. 
 3. hasonló eset, ha csak dvdasianes képünk vagy csak eleje-háta fotónk van, azt a megfelelő helyre bemásoljuk, átméretezzünk, vmi passzoló színnel kitöltjük a dobozszélt középen, és text toolal rá a címet, alul vagy felülre meg jól mutat egy dvd video logo vagy ilyesmi.

—>

4. Eredeti cover a nagy semmiből, elvetemülteknek.

 1. Mondjuk vmi 10 példányban megjelent undeground japán filmről van szó, és már a google image search is csődöt mondott. Ilyenkor szoktam aukciós oldalakra feltett képekből válogatni. Nyugaton ez ebay, japánban a yahoo auctions dvd-árus oldalain lehet kicsi, pocsék képeket találni, amelyeken látható a hőn áhított borító. Google-ban rákeresek a film eredeti nyelvű címére* + hogy auction, aztán lementek minden lehetséges fotót. *: korea esetében a hancinema.net-en megtalálható a koreai cím, japánnál az "angolulcíme site:.jp" keresésre lehet remélni, hogy akad vmi kopipésztelhető kanji.
 2. Üres, megvonalazott cover template elővesz.
 3. Perspektívás, ócska fotókat megnyit. Cover sarkainál kikroppol és szögletesít, vagyis crop tool, fent becsekkol, hogy perspective, ekkor a crop négy sarkát odamozgathatjuk a valszeg épp trapézalakban fekvő képünk négy sarkába, hogy a kijelölés is trapéz legyen, majd duplaklikk, és voila, a fekvő coverünk – remélhetőleg – feláll szépen derékszögbe, téglalap alakba. Ha torz, tovább húzogathatjuk az edit/transform lehetőségekkel.
  1. Csináljunk belőle szép, éles képet a fent (2.) ismertetett módokon a levels, contrast, smart blur, unsharp mask stb. segítségével, amennyire csak lehet. klónozzunk, maszatoljunk, copy-pasteljünk, bármi.
  2. Ha van egy nagyobb alapszín a képünkön, de foltos, koszos, csúnya, akkor jelöljük ki csak azt (10-20% pontossággal) a magic toollal úgy, hogy végül az legyen kiválasztva, de az mind, és más semmi, aminek eredetileg egyféle színe volt. Újra úgy lesz, hogy vagy – delete a kijelöltet és paint bucket toollal feltöltjük a megfelelő színnel (amit előtte az eyedropper toollal kiválaszthattunk a képről). Vagy blur average, ez átlagszínűre keni vagy smart blur. Ha fóliázott a fotónk, akkor valszeg homályos, és sok contrastot kell majd rányomni. Fényfoltokat klónozott részekkel takarjunk vagy fessük le. Azt is lehet, hogy egy kívánt színnel a kijelölt részeken ráfestünk de csak félig transzparens ecsettel, ez kb. olyan, mint a nőkön az alapozó, szépít.
 4. A felméretezés miatt sokat kell élesíteni, dvd és dts logós jobb, ha máshonnét copyzunk rá, mert úgyis csak folt látszik belőle. Ha ismert poszterképből és screenshotokból készült a borító, akkor azokat más forrásból rámásolhatjuk a képre. Ha az új layert félig átlátszóra tesszük, úgy könnyebb teljes fedésbe hozni resize és move által, aztán körbetörölgetni.
 5. Miután összedobtunk mindent, amink van, a front és back oldalt másoljuk a templatre, méretezzük a helyére őket, szélénk meg valószínű, hogy nincs, oda rakjunk vmi alapszínt és a filmcímet pl. elforgatva-kicsinyítve az elülső oldalról is átvehetjük. Ha pl. a film címe vmi egyedi színnel van a képen, akkor azt magic kijelölve új layerbe copyzva, forgatva, kicsinyítve. Háttérnek klónozhatunk is oda vagy háttérképekből, poszterekből vehetünk a filmből való képet, mintát.

Nem vagyok vmi nagy PS-guru, a fenti módszereket a kényszer szülte, biztos lehet másképp és sok mást is csinálni, az adott probléma függvényében is változó ez, de azért remélem, hasznos az útmutató. Egy példa:

 —>

A sarkokról leklónozva a jelölés, a jobbalsónál máshonnét való poszterből átvett férfivállak, a csúnya él és foltos, zajos háttér kiegyenlítve, élesítés után még sokmindent lehetett volna csinálni…

Kategória: WEB | A közvetlen link.

Eddig 13 hozzászólás érkezett

 1. agentcooper szerint:

  túl sok időd van :) én belerakom a dvd-t egy papírtokba, utána egy nagy, félbevágott dobozba a többi közé, abc sorrendbe, oszt jónapot. :D

 2. asiafan szerint:

  nem-ázsiai lemezekkel én is így járok el, még papírtok se jár..

 3. belgablog szerint:

  Én rendes, képes dvd-tok párti vagyok. Minden tiszteletem ezért a sok erőfeszítésért és időért, amit egy ilyenbe belefektetsz! Ezt csak az csinálja, aki tényleg szereti a filmeket.

 4. asiafan szerint:

  köszi :)

 5. human szerint:

  ma minden freeblogos blogot le fogsz nyomni mint a taxiórát :)

 6. asiafan szerint:

  nem hinnem, miert?

 7. Bence szerint:

  Mert fenn vagy a szanalmason… gondolom ezert.

 8. asiafan szerint:

  ja jé, kösz..
  aranyosak… :)

  jót tett a látogatottságnak, az is biztos :)

 9. valaki szerint:

  szia csdálkozok hogy a jpop.hu és jdorama.hu oldalak nincsenek kint a linkek között.
  úgy ismered őket?
  biztos csak véltelen lehet

 10. asiafan szerint:

  jpopot majd beteszem, de amugy nagyon sok magyar es kulfoldi jpop lap van, ugyhogy nem lesz itt mind, a drama vonulat meg eddig nem nagyon jelent meg az oldalon.. de majd ranezek. a temahoz kapcsolodo dolgok linkjeibol (nyelv, utazas, karate, kaja) kulon oldalakat lehetne megtolteni.. ilyesmire ott vannak a lap.hu-s gyujtemenyek.

 11. Toymao szerint:

  Végre hasonszőrű elmebeteg! :) Én ugyenezt a pepecselést a sorozataimmal szoktam megcsinálni (értelemszerűen DVD-Video logó helyett DivX video logóval), amik ugye ipeg csak túl vannak premieren, és még nincsen semmiféle megjelenése.

 12. anonymous szerint:

  „ritka dvd-t kapunk kölcsön egy barátunktól, amelyről aztán a hatályos szerzői jogi törvények alapján magáncélra legális másolatot készítünk”

  ááá,ez nem jó kifogás,ha jönnek akkor
  bevisznek és kész.Nézd át a jogszabályt.
  Még a nálunk megjelent ázsiai filmeket is warezelik a hülyegyerekek,nem csodálkozom,hogy a Cinemasiáról nyomjátok ki a borítókat.Majd a barátunk megveszi,nemigaz?

 13. asiafan szerint:

  kedves névtelen, aki még egy rendes álnevet sem volt képes vállalni:
  a jogszabályt ismerem, és pont azért írtam, amit. a kereskedés természetesen nem tartozik a magáncélú felhasználás körébe, de arról nem is volt szó (rossz az, aki rosszra gondol). bovebben:
  http://index.hu/tech/jog/letolt0412/
  Sajnos a nálunk megjelent ázsiai filmek nagy részénél a máshonnét való beszerzés részben a termékek vállalhatatlanul alacsony szinvonalának következménye, de a kérdés sokrétu, és nem is errol szólt az írás, hanem a képszerkesztési eljárásokról. Az oldalon számos olyan filmet is bemutatok, amely felirattal vagy még anélkül sem jelent meg, a hazai megjelenesekrol pedig -amint epp láthatod is- rendszeresen tájékoztatok, shop linkeket a jobb oldalon talalsz. Gondolom, nem vagy rendszeres olvasója a blognak, de ha ennyire sziveden viseled a keleti filmkultúra ügyét, annak csak örülni lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük