The World Sinks Except Japan

— Ez a 100. filmistertető az oldalon! :) —


http://www.imdb.com/title/tt0844678/

Nihon igai zenbu chinbotsu (2006), japán paródia. "The World Sinks Except Japan" – A világ elsüllyed, kivéve Japánt. Ebből talán már ki is találtuk, hogy melyik film paródiájáról van szó (a Japán elsüllyedése címűről). Pontosabban ez annak a filmnek az alapjául szolgáló regénynek a könyv formájú paródiájának a filmes adaptációja, nade ne bonyolítsuk. A lényeg, hogy Japán elsüllyedése után végre egy kicsit vidámabb a helyzet, a szigetország megmarad, és csak a világ maradék részét lepi el a víz. :)

  

A filmet Kawasaki Minoru rendezte, aki már több, kellően buggyant, ám kisebb kultuszt megérő filmmel büszkélkedhet, mint pl. a The Calamari Wrestler, ami egy elismerésre vágyó profi bírkózóbajnokról szól, "aki" mellesleg egy óriástintahal. Az Executive Koala pedig egy hétköznapi, elvált, öltönyös üzletemberről szól, akit csak az tesz különössé, hogy koalamedve. Ehhez képest egész meglepő, hogy ebben a filmben emberek szerepelnek.

Remek paródiát sikerült a készítőknek alkotni az eredeti alapján, ehhez nem fér kétség. A szituációban rejlő szinte minden lehetőséget kiaknáztak. A sok vicces és meglepő jelenet közt azonban a háttérben ott motoszkál a gondolat, hogy mindez a túlzás, ez a nonszensz valójában talán épp az, ami ténylegesen történne. Nem kevés önirónia van benne. Ugyanis a film központi témája a japán xenofóbia, amit lehet szépítgetni, és mondhatjuk, hogy rossz az, aki rosszra gondol, vagyis hogy eleve furcsa előítéletesnek lenni a japánokkal szemben és azt gondolni – ennek keretében – hogy ők előítéletesek és idegengyűlölők volnának, de azért "nem zörög a haraszt…", ugye. A helyzet itt is ugyanaz, mint a Sinking of Japan-ban, a szomszédos tektonikus lemezek összecsúsznak, azonban valamiféle puffadást okoz ez, ami feltolja Japán szigetét egyenesen az eurázsiai kőzetlemez fölé, így az egész világon zajló katasztrófák és földkérgi mozgások egyetlen túlélőjeként az ország az egész világ fölé emelkedik. Amerika elpusztul, később a többi kontinens is víz alá kerül, egy-két magas hely marad még, pl. Tibet és a Kilimandzsáró, itt azonban csak zülött vademberek harcolnak az életbenmaradásért. A világ minden részéről özönlenek Japánba a menekültek, és ez előbb-utóbb problémákhoz vezet. A helyzet és az ügy kezelése azonban minden nacionalista japán álma. A külföldi barbárokból csőcselék lesz, lopnak, bűnöznek ezek a koszos amerikaiak, még az oscar-díjas sztárok is utcára kerülnek. Az élelmezés egyre nagyobb gond, a zöldségek már aranyárban vannak, viszont újra kapható a régi japán eledel, a bálna. Nincs már értelme az állatvédelemnek ugyanis, újra mehet a bálnavadászat, hurrá. A zülött, emberszámba se nagyon vett külföldiek megrendszabályozására pedig egy különleges alakulatot hoznak létre, a Gaijin Attack Team gyakorlatilag válogatás nélkül alkalmaz nyílt erőszakot az idegenek ellen, ha azok bármi gyanúba keverednek, és aztán deportálás a sorsuk. Mindenkinek kötelező japánul beszélni, az USA-elnök, orosz és francia kollégái és az ENSZ képviselői mind japánul vitatkoznak. Korea és Kína pedig a japán elnök csicskásává válik. Az egyik legjobb jelenet, amikor időjárásjelentés formájában idegenjelentés megy a tévében, a térképen mutogatva az esők helyett a gaidzsin-veszélyes területekről szól a jelentés. A történetet pedig az államfők mellett hétköznapi emberek életén keresztül láthatjuk. Mindenképp érdemes az eredeti film kiegészítéseként megnézni ezt az üdítő paródiát, de önmagában is szórakoztató.

 
 

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

  1. Hipra szerint:

    Gratula a 100. filmismertetőhöz, kitartás, gratulálni fogok az 1000.-nél is :)

  2. asiafan szerint:

    köszi! :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük