Ayumi Hamasaki: Secret

 
http://en.wikipedia.org/wiki/Secret_(Ayumi_Hamasaki_album)

A héten jelent meg Ayumi legújabb, nyolcadik nagylemeze, a Secret. Az album egyik kislemezes daláról, a Blue Bird-ről már korábban írtam, és a másik kislemez, a Startin'/Born To Be… is elég popposra sikerült, ezért kellemes meglepetés a dögös, dance-es, rockos ritmusokat hallani az új lemezen. Nem is tudom, hallottam-e már Ayut ilyen lendületes dalokat énekelni.

A Not Yet c. szám egy kicsit dance-es, az until that Day… rockos, azán a Startin jön, szintén egy húzós rockgitárral. (Ezzel a dallal indul a Shin Onimusha videójáték). A sor továbbra sem törik meg, pedig óvakodva várom, hogy mikor hűtenek már le valami bugyuta refrénes nyállal, de nem, sőt, a negyedik 1 LOVE még az előzőnél is keményebb gitárriffel indul. Nagyon jó, hajrá, Ayu. Ötödikként érkezik a lírai szám, az It was, szép, lassú, és ennek is van gitár a refrénjében, cseppet sem csöpögős. Utána a Labirinth c. szám is lassúbb, olyan labirintusosan elmerengő, fantáziavilágba kalauzoló szintihangokkal, ének nélkül. Ez követi a zongorás ballada, a Jewel, amelynek videóklipje az egyik legdrágább klip, ugyanis a benne szereplő ékszerek (=jewel) több, mint 100 millió yenbe kerültek (166 millió Ft.). A lírai számok után azért lassan csak megjönnek a dedós dalok is, a monumentum cíművel. Utána egy újabb instrumentális átvezetőrész jön, torzított gitárral, majd a kislemezes Born to be… Ez még márciusban jelent meg. A Beautiful Fighters egy kommersz popdal, a Blue Bird is, bár egy fokkal jobb, a kiss o'kill pedig nem is tudom, mi. Technósan indul, aztán lírai, szintetizátoros, végül jól beindul. Arra mindenképp jó, hogy az előzőek okozta csalódás miatt a felénél leállított lemezt mégiscsak végighallgassuk. Érdemes is, a sort a címadó dal, a Secret zárja, szép, lassú, szelíd ballada.

Az album egyébként végig japán nyelvű, és a dalszövegeket Ayumi írta. A zenét különböző szerzők, CM JK, Kazuhiro Hara, Yoji Noi, Naruya Ihashi, Tetsuya Yukumi, Kazuhito Kikuchi és D.A.I jegyzik. A lemezt eredetileg mini-albumnak szánták, 7 dallal, de az utolsó pillanatban hozzátettek még 7 új dalt (közte a 3 átvezető számmal). Egy CD és egy CD+DVD változat is megjelent belőle, utóbbin videóklipek is vannak. Az album, ahogy a kislemezek is korábban, megjelenése napján a japán toplisták első helyén startolt.

Kategória: JAPÁN, ZENE | A közvetlen link.

Eddig egy hozzászólás érkezett

  1. RicH szerint:

    a legelső dal, és videó amit valaha hallottam Ayutól, a Startin’ (2006 december első felében) micsoda KILL BILL-es videóklip!…Az album szuper!
    Mára már megvan az összes albuma + a Memorial ddresstől az összes DVDje:-)
    Királyság!!! (bár Utada Hikaru még mindig egy picit feljebb van nálam)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük