Time


Time – 시간 (Shi-gan)
imdb – trailer – trailer2

Time (2006) koreai dráma. Fsz: Ha Jung-woo, Park Ji-Yeon, Seong Hyeon-a, Seo Yeong-hwa.
Kim Ki-duk legújabb, idei filmjét nagy várakozásokkal tettem a lejátszóba, annak ellenére, hogy mint legutóbbi filmje, Az íj esetében is, fanyalgó kritikákat hallottam róla. Csak hát annyira tetszik a poszter, nem lehet rossz film! Rossznak végülis nem rossz, de csalódást sokaknak okozhat. Valahogy nem jönnek be a mester új filmjei, erőltetettek, szájbarágósak, izzadtságszagúak. A Time is ilyen, egyszerűen hihetetlen és emiatt hiteltelen a film. A sztori túlontúl egyszerű és értelmetlen, a szereplők reagálása sem stimmel, az egész egy összerágott ceruzavégből kigörcsölt valami, ami azért persze gyönyörűen van fényképezve, tele szimbólumokkal. A mondanivalóját is értjük, de mégsem ér el hozzánk, mert végig olyan "mi vaan?!??" érzés kering a nézőben, nem nagyon tudjuk beleélni magunkat, mert az egész nonszensz.

Egy fiatal nő két év után elkezd parázni, hogy a pasija ráunt. Nemcsak kérdezgeti, vádolja, féltékenykedik, hanem egyenesen ijesztő jeleneteket rendez, és könnyes szemekkel kér bocsánatot, amiért folyton ugyanazt az unalmas arcot kell mutatnia. Nyilvánvalóan meghibbant, az a szint, amikor egy közepesen fejlett, civilizált országban bármely átlagos intellektusú ember kihívná hozzá a mentőt, és bevitetné a zártra. Na, de akkor nem lenne mit filmeznie Kim-nek, úgyhogy marad a dráma, és a hölgy egy szép napon eltűnik. Átoperáltatja az arcát, kicsit kerülgetik egymást, aztán újra rászáll a pasira. Aki nem ismeri fel. Se a hangját, se a fenekét, se a szagát. És ami a legérdekesebb, még a hisztijét sem, pedig az sem várat sokat. Hát, persze. Értjük, hogy mit kéne látnunk, értjük, hogy mit kéne éreznünk és gondolnunk, de akkor hol marad a hatás? Talán egy jobb történet kellett volna, és több zene, egyedi hangulat (vagy bármilyen). Viszonylag sok erotikus jelenet van benne, és az elején sokkoló naturalizmussal mutatják be a műtétet (bevallom, áttekertem). Végül is azért eldöcög a sztori, van egy-két fordulat, ami a nézők nagy részének meglepetést okozhat, és legalább kellően negatív is a film, a legvégére már kimondottan jó lett. Csak talán egy kicsit késő. A képek (és főleg a tengerparti szoborpark) miatt mindenesetre érdemes megnézni. Plasztikai műtét előtt állóknak pedig kifejezetten ajánlom :).

 
 

Érdekességek: http://blogmano.blogspot.com/2007/10/time.html

Kategória: FILM, KOREA | A közvetlen link.

Eddig 11 hozzászólás érkezett

 1. crl szerint:

  este néztem meg. igazad van, kissé fura benne minden és bennem is utána. mintha egy kim ki-duk tv filmet láttam volna.

  jobban tetszett mint az ij, de persze a sziget, binjip és a tavasz, nyár .. klasszikusait nehéz lesz felülmúlnia.

  nekem 3 dolog miatt esett össze az egész: gyenge cselekmény, a túl sok beszéd és veszekedés (sztem kim kifejezetten a minimál beszéddel és inkább képekkel tud jól mesélni) és az ‘üres’ városi helyszinek, kivéve persze a szoborparkot és a tengert ;-]

  sajna érződik hogy nagyon rövid idő alatt csinálta meg az Idö-t, remélem a Breathre több időt szán majd. de ha nem akkor előveszem a régi filmjeit amik tényleg maradandóak.

 2. crl szerint:

  ja és gratula a bloghoz.

 3. asiafan szerint:

  köszi, és a kommentet is!

 4. manu szerint:

  Hát ennek nem örülök, de végülis nem lehet végig ugyanazt a színvonalat hozni. Mondjuk én az Íjat szerettem, hátha ez is bejön. :)

 5. arnold szerint:

  én mindegyik filmjét szeretem (már amit láttam)! lehet, hogy elfogult vagyok?! :)

 6. 1chi szerint:

  Valóban egyszerű kis történet. Nekem az eddig látott filmjei alapján úgy tűnt, hogy nem bántja nagyon a giccsbe hajlik a munkája, és a kicsit erőltetett. Szinte mindegyik ilyen.

 7. Katka szerint:

  Hello!
  Honnan tudnám megszerezni a filmet? (Time)
  Nagyon nagy örömet szerezhetnék vele valakinek.
  köszi

 8. borcsi szerint:

  Nekem nagyon tetszett a film, egy kicsit a végére én is pánikoltam, mert nem tudtam, hogy ki kicsoda. Így volt tökéletek, ahogy van. Köszönet a fordítónak, élvezetes volt.

 9. Moki szerint:

  Szerintem a vége mindenért kárpótol… igaz, hogy egy visszafogottabb filmje Ki-Duknak, de engem mindig lehengerel a stílusa.

 10. Bejar szerint:

  Szerintem, aki azt mondja, hogy unalmas volt, annak mindig vannak elvárásai. Én úgy ültem le, hogy annyit tudtam csak, hogy koreai film. Azt kell mondjam, hogy elvárás nélkül nagyon jó film. És mivel szimbólikus értelme van a szereplőknek is, ezért kár azon gondolkodni, hogy nem természetesen reagálnak. A szerelem márcsak ilyen:))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük