Hongkongi sztárok, akik nem is…

Akik nem is kínaiak. Pedig szinte készpénznek vettük volna, hiszen tucatnyi hongkongi filmben játszanak, kínaiul, ázsiai kinézettel. A tévhiteket eloszlatandó íme két hongkongi szinésznő:

Michelle Yeoh (1962-)

A nyolcvanas évektől kezdve számtalan honkgongi film sztárja, sok akciófilmben szerepel. Legismertebb alakítása azonban inkább a Tigris és sárkányban Yu Shu Lien (Chow Yun-Fat szerelme), és a James Bond: A holnap markában Pierce Brosnan oldalán, legutóbb pedig az Egy gésa emlékirataiban láthattuk. Nagyobb akciószerepei voltak Donnie Yen, Jackie Chan oldalán is, pl. a Rendőrsztori filmekben. Ehhez képest Michelle nem is kínai, hanem malájziai származású, ott született Yang Zi Chong néven, és élt gyerekként, majd Angliába ment balettot tanulni, és a Royal Academy of Dance-en szerzett diplomát. Táncosnői karrierjét azonban derékbatörte (szinte szó szerint) egy hátsérülés, ezért visszatért szülőhazájába, ahol 21 évesen megkapta a Miss Malaysia címet. Szépségkirálynőként került a filmiparba, és bár harcművészeteket csak a filmekre való felkészülés során tanul, korábbi táncos múltjának köszönhetően elég ügyes, és sokszor dolgozik kaszkadőr nélkül. Idővel megtanult kantoniul beszélni, de a kínai jeleket ma sem tudja elolvasni. Anyanyelve (maláj) mellett angolul is beszél.

Maggie Q (1979-)

Szintén gyönyörű és nyugaton is ismertté vált színésznő, akit mostanában a Mission Impossible 3-ban (Tom Cruise csapatának tagjaként) láthatunk a mozikban. Női ügynököt játszott a 80 nap alatt a Föld körül-ben is, feltűnt a Csúcsformában 2-ben, és főszereplője a három bérgyilkosnőt szerepeltető Naked Weapon (Meztelen fegyver) c. hongkongi akciófilmnek. Első komolyabb szerepe a Gen-Y Cops-ban volt, az ázsiai filmiparba ő is szépsége segítségével robbant be (modellkedett). Maggie talán még annyira sem kínai, mint Michelle, hiszen nem is Ázsiában nőtt föl. Apja ír-lengyel származásúként érkezett Amerikába, anyja pedig vietnámi, a szülők a vietnámi háború során jöttek össze. Maggie pedig Hawaii-on született (Maggie Denise Quigley néven), és ott is nőtt fel. Modellkarrierjét egyszerre építette Japánban, Tajvanon és HK-ban, első filmjeiben ő sem tudott még kínaiul beszélni. A kantoni mondatokat fonetikusan tanulta be, néhol még szinkronizálták is.

Érdekességképp említsünk meg két színészt is, bár ők már nem néznek ki kínainak, és nem is HK-i sztárok:

A multinacionális színészek közül Mark Dacascost tartom igazán érdekes (és jól sikerült;) mixnek, az angol, német és mandarin nyelven beszélő színész édesapja filippínó, spanyol és kínai szülőktől, anyja ír és japán szülőktől származik. Emellett pedig ő is Hawaii-on született. Legismertebb filmjei: Crying Freeman (Könnyező harcos), Cradle 2 the Grave (Bolcsőd lesz a koporsód; Jet Li ellenfeleként), Le Pacte des loups (Farkasok szövetsége), Double Dragon, Kickboxer 5. Dacascos komoly harcművészeti múlttal rendelkezik, apja is tréner volt, ő pedig számtalan nemzetközi karatebajnokságot megnyert.

És ha már ilyen sokat beszéltünk Hawaii szigetéről, említsük meg Keanu Reeves-t is (a Mátrix Neo-ja), aki édesapja révén hawaii-i és kínai, anyja oldaláról pedig angol származású, és Libanonban született, 1964-ben. Szülei válása után New Yorkba, majd Kanadába költözött, Torontóban nőtt föl, és ott is él. Neve (Keanu) hawaii-iul azt jelent, hogy "hűvős szél a hegyek fölött". Cool.

Kategória: CELEB | A közvetlen link.

Eddig 5 hozzászólás érkezett

 1. zenya szerint:

  Azta ezt nem is tudtam,yeoh nem kínai és nem harcművész.Pedig olyan jól csinálja,azt hittem kung fu mester.Elismerésem neki.

 2. agentcooper szerint:

  Yeoh mindig is gyanús volt nekem… :)

 3. Saiyan-Jin szerint:

  Yeoh tényleg nagyon ügyes.

 4. aniko_!! szerint:

  sziaokaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!

 5. Alex szerint:

  Mark Dacascos-t mindig is bírtam! Nagyon pörgős filmjei vannak, a Könnyező harcos, és a Farkasok szövetsége nagyon jó filmjei. Így olvasva, hogy milyen felmenőkkel rendelkezik, Tia Carrere jutott eszembe!:D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük