Fesztiválok, Arany Oroszlán

Két neves nemzetközi filmfesztivál is van idén szeptemberben, a velencei már véget ért, a torontói pedig holnapután zárul.
Velencében kiosztották a díjakat, köztük a legjobb filmnek járó Arany Oroszlánt, amelyet a kínai Jia Zhang-Ke (Unknown Pleasures, Shijie) kapott, Sanxia Haoren (Still Life) című filmjéért. A kortárs dráma hétköznapi embereket mutat be, akiket egy nagyszabású gátépítés milliókkal együtt költözésre kényszerít. Egyikük egy bányász, aki rég elveszett feleségét keresi, a másik pedig egy ápolónő, aki elvált férje után kutat. A Horizontok Díjat (amely az új filmtrendeket képviseli) Liu Jie kapta Mabei shang de fa ting (Courthouse on the Horseback) c. filmjéért (a díj mellé járó 10000 Euróval együtt). Az elsőfilmes rendező dokumentumjellegű története egy bíróról szól, aki távoli kis falvakba utazik, hogy kisebb (bírósági) ügyeket megoldjon. A Corto Cortissimo szekcióban, ahol rövidfilmek versengenek, a koreai Yeo Joon Han filmje, az Adults Only kapott "Special Mention" elismerést.
Nem a fesztivál része, de ott adott át a Vatikán is egy filmes díjat, az évente kihírdetett Bresson Prize-t, amelyet az kap, aki a legjobb filmet csinálja az élet értelméről spirituális felhangokkal. Ezt a díjat idén a kínai Zhang Yuan kapta. Foley püspök a rendező több filmjét is magasztalta, többek közt az 1999-es Seventeen Years (17 év) címűt és a legújabb Little Red Flowers-t. Zhang Yuan filmjeit egyébként Kínában cenzúrázták, '97-es alkotása, a Behind the Forbidden City hatására háziőrizetbe vették.

A velenceinél nagyobb kaliberű Torontói Nemzetközi Filmfesztivál idén szeptember 7-16. közt zajlik (Kanadában). A gálaműsorban szerepel Feng Xiaogang The Banquet c. filmje, egy-két indiai produkció is műsoron van, a Special Presentation kategóriában Johnny To Exiled c. legújabbja látható és a japán Hirokazu Koreeda filmje, a Hana. A "felfedezés" mezőnyben kínából Sheng Zhimim Bliss c. filmje, az indiai Vanaja c. film, Visions kategóriában pedig Takashi Miike: Big bang Love, Juvenile A c. mozija, Kim Ki-duk Time-ja (off: és a magyar Taxidermia) indul. Kortárs világmozi címmel a thai Pen-Ek Ratanaruang Invisible Waves-jét mutatják be és a kínai Lou Ye-től a Summer Palace-t. A Midnight Madness programban a koreai szuperhorror, a The Host lesz, a Vanguard szekcióban pedig Johnnie To-tól az Elecion és Election 2, valamint a finn Jade Warrior c. film, ami bár finn (és kínai + észt koprodukció), de igencsak témába vág, ugyanis műfaját tekintve wuxia. Mint látható, nagy a választék, és erős a mezőny, biztos lesz a díjazottak közt egy-két ázsiai film. Hamarosan ez is kiderül.

Kategória: NEWS | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük