Mongol pingpong


http://www.imdb.com/title/tt0461804
http://firstrunfeatures.com/trailers/mongolianpingpong.mov
http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=77075

Mongolian Ping-Pong (2005), mongol nyelvű, kínai film. Olyan, mint Az istenek a fejükre estek, csak itt nem kólásüveg, hanem pingponglabda zavarja meg a nomádok életét. Rendezte Ning Hao. Még csak a németeknél adták ki, ezért kénytelen voltam német felirattal megnézni, de szerencsére érthető volt így is.

Bilike, a mongol kisfiú egy nap a folyóban érdekes objektumot lát úszni, egy pingponglabdát talál. Egy nagy, sík vidéken élnek, nomád körülmények közt, így a többi fiú, az öregek és még a lámák is csodájára járnak a gömbnek, ami sajnos világítani nem tud, ámde biztosan szerencsét hoz. Nagy nehezen végül mégis fény derül rá, hogy mi ez, és hogy ez a kínaiak nemzeti labdája (sportja), ezért főhősünk és két barátja elindul, hogy visszavigyék a lasztit Pekingbe. Csak úgy, lovon, a Góbi-sivatagon át, mert miért is ne. A gyermeki természet tiszta, egyszerű (és megfontolatlan) gondolkodását képviselik. A táj a maga unalmasságában is gyönyörű (zöld minden, még fák is alig vannak, sehol egy domb), a film pedig épp olyan vontatottan lassú, mint az ottani élet lehet. Mégis magával ragadó, ha felvesszük a ritmusát, hangulatát, akkor a képernyő másik felén látható természetes harmóniából is meríthetünk. Kedves, szelíd film, néhol vicces, de nem olyan hahótázni való, inkább aranyos. A gyerekkorba kalauzol el, ahol még gyémántok helyett elég volt pár szines kavics is az örömhöz. Volt benne egy nagyon jó jelenet – a fotózkodás, de nem lövöm le a poént, aki tudja, nézze meg. Idén májusban a tévében is volt magyarul.

Kategória: FILM, KÍNAI, Mongol | A közvetlen link.

Eddig 6 hozzászólás érkezett

 1. agentcooper szerint:

  A tévében láttam, amíg el nem aludtam rajta. Gyönyörűen van fényképezve valóban, de ennyi.

 2. asiafan szerint:

  tényleg ennyi, de szerintem nem is akar több lenni. azért kár, hogy elaludtál, a végén volt egy jó rész :)

 3. agentcooper szerint:

  Arra vártam, hogy tényleg elindulnak végre Pekingbe vagy akárhova erre végig a pusztában pusztultak. Pedig lehet a mongol témát izgalmasan is, legalábbis gyerekkönyvben: anno én Lőrinc L. László ‘Nyaralj velünk az Altaj hegységben’ című klasszikusán nőttem fel. :)

 4. agentcooper szerint:

  Na, meg is van! Nosztalgia rulez:

  http://www.freeweb.hu/lorinczl/ilorinclacicikk28.htm

 5. asiafan szerint:

  de hát elindultak :) nekem ez így, csigalassan tűnt valóságosnak…

  ez a full sztori a linken? köszi!

 6. agentcooper szerint:

  Ez a teljes sztori ahogy látom, de 1-2 kép hiányzik belőle. Így utólag beleolvasva nem egy nagy szám, de 5-6 évesen nagyon tetszett, asszem elolvastam vagy 10szer. :) Ráadásul ez tényleg hasznos, ismeretterjesztés a javából. (Pölö mikor leírja, hogy hogy készül a túró.) Itt egyébként az első rész is, ezt anno kimaradt:
  http://www.freeweb.hu/lorinczl/ilorinclacicikk64.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük