Election 2

http://www.imdb.com/title/tt0491244/

trailer

Election 2: Harmony is a Virtue. 2006-os hongkongi bűnügyi dráma. Rendezte Johnny To. Fsz.: Simon Yam, Louis Koo, Nick Cheung, Lam Ka Tung, Cheung Siu Fai, Lam Suet, Wong Tin Lam, Tam Ping Man.

Hongkong 1997-es (Kínához való) visszacsatolása után a helyi maffia erőviszonyai is átalakulnak az anyaország hatására. Újabb választás következik a régi hagyományokkal rendelkező “Wo Shing” triád életében, amely most sem zajlik kevesebb vérontással, mint az előző. A múltkorit Lok nyerte meg, és most a tradíciókkal szemben újra szeretne indulni. A másik nagy esélyes Jimmy, aki viszont egyátalán nem akar maffiafőnök lenni, mert ő csak üzletember. Ámde a kínaiak bekavarnak, mégis kénytelen megküzdeni a posztért. Míg Lok drámájában kisfia, addig Jimmy-nél a barátnő irányában ismerhetjük meg a szereplők érzékeny oldalát.

 

Az előző résznél egy kicsivel jobban tetszett, talán csak azért, mert már zsigerből utálom Johnny To műerőlködős, műgengszter, fellengzős bénázását, és a lehető legrosszabbra számítottam. Ez sokáig be is jött, a film például egy hihetetlen hosszú introval indul. Talán ez a teszt, hogy aki ennyin elalszik, az inkább aludjon. Jobban is jár. Aztán hegedűnyikorgás jön végig, nulla akció, mindenki csak halálkomolyan beszélget a többiekkel, és igen sokáig nem lehet érteni, hogy ki kicsoda, és mi baja van. Mikor összeáll a kép, elkezdenek hullani a hullák, mindenki mindenkit agyonver, persze a vonósok sem állnak le. Az egészből csorog az izzadság, hogy milyen sötét, komoly, férfias, megdöbbentő és drámai akar lenni, de az ehhez szükséges érzelmek hiányát még az egyébként kitűnően játszó szereplők sem tudják orvosolni. Egyszerűen rossz a sztori, illetve a végére már jó volna, lehetett volna egy korrekt kis félórás mozi. Az utolsó negyedben már akadnak megdöbbentő, érdekes, netán-tán még izgalmasnak is nevezhető részek. Bevallom, épp ez bosszant a legjobban Johnny To filmjeiben, hogy mindet pont csak annyira szúrja el, hogy aztán kaphasson még egy “utolsó” esélyt, ami számomra egy újabb csalódást fog jelenteni. Most például a legújabb filmjét, az Exiled-ot várom kiváncsian.

p.s.: szubjektív mércével és női szemmel néztem a filmet, akinek To korábbi művei, netán az Election (1) tetszettek, az nyugodtam számítson jóra, neki tetszeni fog. Izlések és pofonok.

Kategória: FILM, KÍNAI | A közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

  1. manu szerint:

    Nekem az első rész nem annyira, ez a második viszont már igazán tetszett. Nyilván a férfi szem. Lényegesen jobb, mint az eddigi To filmek, amikhez szerencsém volt.

  2. asiafan szerint:

    az elsőnél tényleg jobb volt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük