The Bird People In China


http://www.imdb.com/title/tt0142181/
http://www.artsmagicdvd.com/trailers/birdpeopleinchina/index.html

The Bird People In China (1998), japán film, rendezte Miike Takashi. Két japán férfit Kínába küldenek a főnökeik, egy jádekő megtalálására, de végül valami egészen másra lelnek az ország egy eldugott szegletében. Miike egyik legszolidabb, de legszebb, sokat mondó filmje. Kevéssé véres és horrorisztikus, mint más jakuzafilmjei (bár a fenti páros egyike itt is jakuza), és nem dönget megbotránkoztató módon tabukat a film, mégis „miikés”, a rá jellemző abszurd humor és a furcsán csomagolt komoly tartalom révén. A rendezőtől ez a kedvencem. F.sz.: Masahiro Motoki, Renji Ishibashi, Mako.

Hogy mitől olyan nagyszerű ez a film? Először is rendkívül humoros, de nem buta módon, hanem intelligens poénokkal. A két szereplő kalandos utazása idővel az emberi lélek költői boncolgatásába fordul, miközben csodás tájakat és képeket látunk. Mr. Wada, az üzletember, és Ujie, a jakuza egyedi, izgalmas karakterek. Együtt indulnak a jádekő után, főnökük, múltjuk és gondjaik által üldöztetve, de ahogy egyre mélyebbre jutnak az országban, úgy lesznek egyre inkább elveszettek és kiszolgáltatottak. Széteső autók, megáradt folyó áll útjukba, gyalogolni kényszerülnek, aztán óriásteknőcök által húzott ladikon haladnak a világtól elzárt, varázslatos kis hegyi falu felé. A természet által felkínált lehetőségekből elsőnek egy hallucinogén szert próbálnak ki, minek hatására egy fejsérülés következtében vezetőjük elfelejti az útvonalat, de végülis odatalálnak. A helyre, ahol az emberek repkedni tanulnak, és van egy furcsa lány is, egy angol nyelvű dal, sok titok, egy különös világ, ahol egészen másak a prioritások. Az utazás folytatódik, bár innét már csak képletesen, a szereplők karaktere változik tovább, ahogy megszokják és megszeretik ezt a szokatlan környezetet, és végül szinte kikelnek magukból. Mindezt pompás tájak, rengeteg szépség és meglepő fordulatok és sok humor jeleníti meg. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a filmet.
Érdemes dvd-n is beszerezni, a lemezen az extrák közt található egy nagyon jó interjú a rendezővel, ahol Miike igen szimpatikus és őszinte ember benyomását kelti. Nyiltan beszél róla, hogy már nem tudna ilyen jó filmet csinálni, nosztalgikus, ábrándozó hangulatban beszél (évekkel később) erről a kalandos, és cseppet sem könnyű forgatásról.

A bejegyzés kategóriája: FILM, JAPÁN
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

  1. smurf szerint:

    Ez a film rohadt jó!A héten néztem meg,pizzával az ölemben és nagyon tetszett,a kedvenc Miike filmjeim egyike.

  2. asiafan szerint:

    bizony

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük