Hyde – Faith (2006)

Belehallgattam a L'arc-en-ciel énekese, Hyde új nagylemezébe (Faith). Két és fél év óta ez az első szólóalbuma, az előző 2003-ban jelent meg "666" címmel, az első, Roentgen pedig 2002-ben. A HMV japán weboldalán, ahol a cd megvásárolható, vannak meghallgatható dalrészletek is. Tracklista:

1. JESUS CHRIST | 2. COUNTDOWN (videoklip) | 3. MADE IN HEAVEN | 4. I CAN FEEL | 5. SEASON'S CALL (videoklip) | 6. FAITH | 7. DOLLY | 8. PERFECT MOMENT | 9. MISSION | 10. IT'S SAD

Igencsak illusztris közreműködőket talált a lemezhez Japán number one szépfiúja. A zenéket a gitáros-co-producer KAZ jegyzi (Kaz Iwaike), a basszer Danny Lohner (Nine Inch Nails, A Perfect Circle, Marilyn Manson), és a doboknál a The Cult- és The Mission-tag Scott Garret ül, a keverőpultnál pedig Sean Beavan (M. Manson, NIN, No Doubt). A zene ennek megfelelően kicsit alternatív beütésű, nyugati keményrock. A szövegeket Haido (Hyde) írta, és ahogy a címekből látszik, a hitről szólnak. Az albumot 5 hónapos turné követi, a Japán megjelenés április 26. volt, a tengerentúlon július 27-én jön ki a cd, és két koncert is lesz Kaliforniában.

A kezdő dal, Jesus Christ zeneileg leginkább a Muse-hoz (esetleg Radioheadhez) áll közel, magas hangon éneklés, alternatív hangzás. A következő – Countdown – egy már korábban megjelent sikeres kislemezdal, rock. Nem túl eredeti ez sem, de ez még annyira sem jellegzetes, hogy hasonlítson valamire… Ettől függetlenül jó kis szám. A Made In Heaven méghúzósabb dal, heavy metál. Az I Can Feel jóval érdekesebben hangzik, a gitárhangzás (flanger) leginkább a The Cultot és a Missiont juttatja eszembe. Rockos, líraibb szám. A Season's Call a másik kislemezes dal, olyasmi alternatív pop, ami gond nélkül bejut az MTV-be, hogy aztán unásig nézzük a klipjét. A címadó Faith-ben ismét előkerülnek a Hyde jellegzetes és szép hangját megmutató magasabb dallamok, eddig ez a legjobb és a leg-hyde-osabb a lemezen. A gitárhangzás itt is a 80-as évek alterockját idézi, elég cultos. A Dolly hangzása már jóval modernebb és dögösebb. A Perfect Moment ismét egy lírai, alternatív dal a 80-as évek darkzenekarainak (Cult, Mission, Cure) gitárhangzásával. A Mission című szám pedig mind hangszerelésében, mind zenére olyan, mint egy The Mission dal. Nomen est omen! :) Az It's sad végül visszatér a Countdown zúzós, metálos hangzásához. Hát, nem rossz, de nem is jó – az egész lemez olyan, mintha Hyde összeszedte volna a kedvenc nyugati lemezeit, és letette volna KAZ asztalára azzal, hogy "ilyeneket csinálj". Semmi eredetiség. :(

Kategória: JAPÁN, ZENE | A közvetlen link.

Eddig 3 hozzászólás érkezett

  1. oolong szerint:

    Most kezdem hallgatgatni, úgyhogy egyelőre annyit mondhatok, meglehetősen rádióbarát……

  2. Xiiau szerint:

    ^_^ azé evvel a kijelentéssel szembeszálnék… a faith, sz ÉN véleményem szerint, pont a legkevésbé tettszetös. a szörnyü larakus idöket idézi.

  3. asiafan szerint:

    ezzel a véleményeddel eléggé egyedül lehetsz, a Hyde rajongók többsége igencsak szereti a Larukut is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.