If You Were Me


http://www.imdb.com/title/tt0391539/
trailer (bemutató)

"Ha a helyemben volnál", 6 koreai rövidfilm, 2003. A neves koreai rendezők által készült filmek a Nemzeti Emberi Jogi Bizottság megbízására készültek, a különböző diszkriminációk bemutatására. Több koreai és külföldi filmfesztiválon is szerepeltek, amiben többek közt annak is része lehet, hogy az egyik epizódot Park Chan-Wook (az Oldboy rendezője) rendezte, és egyébként is izgalmas alkotások.

Bár egész különbözőek, a hat film mégis egy egységet alkot, talán a téma miatt, amiből csak egy alkotás lóg ki. Park Kwang-Su filmje még a fő irányvonal meghatározása előtt készült, amolyan kisértethistória, amely egy parkolóban játszódik, az éppen kihajtó sofőr és a pénztáros lány vitatkoznak. Ebben a történetben is van azért társadalmi üzenet, mindkét szereplő igen csinos, és nehezen értik meg, hogy a másik a "külső ellenére" miért nem kedvesebb. A film címe Face Value. Jeong Jae-Eun (a Take Care of My Cat rendezőjének) filmje, The Man With An Affair címmel egy pedofilía miatt elitélt, börtönbüntetését letöltött ember megbélyegzettségét mutatja be egy lakótelepi ház folyosóján. Park Jin-Pyo (Too Young To Die) Tongue Tie című filmje annak borzalmait mutatja be, ahogy a koreai szülők nyelv-operációra viszik a gyerekeket az angoltanulás miatt, hogy jobban ki tudják mondani az L betűt. Elég sokkoló. A sorozat első darabja, a The Weight of Her a túlsúlyproblémával küszködők társadalmi elitélését firtatja Im Sun-Rye (Waikiki Brothers) rendezésében, ez is igen lehangoló darab. Azt láthatjuk, hogy az iskolatársak és a tanárok nyílt utálata mellett a molett lányok még munkát sem kapnak, az 50 kiló felettieket már kapásból kizárják az állásajánlatból. Emellett az is nagy ciki, ha egy lánynak nincs megműtve a szemhéja (feszesebbre hátra kell húzni, hogy nagyobbra nyíljon a szemük). Park Chan-Wook (Oldboy, Sympathy for Lady Vengeance) filmje, a Never Ending Peace And Love (=NEPAL) egy valós történetet mesél el egy egyszerű nepáli asszonyról, aki Koreában vállal munkát a szebb jövő reményében, de egy félreértés miatt, és mert nem értik a beszédét, fél évtizedre a különböző elmegyógyintézetek útvesztőjébe kerül, azt hiszik, hogy bolond, és majdnem azzá is teszik. Yeo Gyun-Dong – Crossing c. filmje pedig a mozgáskorlátozottak nehézségeivel foglalkozik, illetve egy agysérülés miatt bénán mozgó és arcbénulása miatt csak nehezen beszélő fiatalemberrel szembeni előítéleteket ábrázolja. Ez a film tetszik talán a legjobban, fanyar humorral teszi méginkább döbbenetessé a helyzetet. Úgy kezdődik, hogy a férfi nagynehezen kisántikál az ajtón, mire jön egy lakó, és tévedésből kedvesen visszasegíti.

Összességében jó dolog maga a kezdeményezés, érdekesek, szépek a filmek, csak az szomorú, amiről szólnak. 2005-ben készült egy újabb válogatás is a témában If Your Were Me 2 címmel, valamint If You Were Me: Anima Vision címmel animációs filmekből is egy hasonló.

Kategória: FILM, KOREA | A közvetlen link.

Eddig 3 hozzászólás érkezett

  1. manu szerint:

    Ez egy kicsit a japán Jam Films sorozatra hajadzik, bár itt nagyobb a kohézió – ott semmi nincs. :) Egyébként marha érdekes a plot, egy újabb ajánló, ami felkeltette éedeklődésem :)

  2. asiafan szerint:

    Érdekesek voltak, lehet, hogy én is megnézem még az újabb verziókat.

  3. agentcooper szerint:

    A film nézése közben próbáltam kitalálni, hogy melyiket rendezte Park mester és csunyán mellétrafáltam, mert én a bepisilős kisfiúsra gondoltam. Szvsz az a legjobb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.