Shopaholics


imdb — trailer

Jui oi nui yun kau muk kong (2006), hongkongi vígjáték. Rendezte: Wai Ka-Fai, fsz: Cecilia Cheung, Jordan Chan, Lau Ching Wan. Mint a címből is kiderül, ez egy vásárlási mániában szenvedőkről szóló komédia. A jóindulatú kritikusok szerint könnyed és szórakoztató, mások szerint egyszerűen vacak. Szerintem még annál is rosszabb.

Ebből a témából lehetett volna komolyabb filmet is csinálni, hiszen a jelenség mélyen gyökerző pszichológiai és szociológiai vetülete sok oldalról megközelíthető volna. Ehhez képest itt elintézték annyival, hogy egy bébit magára hagytak az áruház drága cuccokkal teli részlegén, és felnőtt nőként ezért lesz vásárlási mániás. Hát, ez elég nagy hülyeség. Sajnos a színészi játék (hiánya) sem sokat javít a helyzeten, de ha sikerül leereszkednünk a bugyutság ezen alacsony szintjére, akkor eleinte egy mulatságos, pörgős vígjátékot láthatunk. Másrészről értelmezhetjük szatírának is, rendkívül szánni valóak az eltúlzott karakterek, épp annyira, amennyire maga a jelenség. A főszereplő hölgy sokadik vásárlása és csődje után pszichiáterhez megy, aki persze a bevásárlóközpont épületében rendel. A doki is gyogyós, neki választási fóbiája van, nem tud dönteni, például ebédet rendelni a menüről. Felbukkan még egy férfi és nő is, hogy szerelmi négyszög alakuljon ki, aztán tovább folytatódik a szaladgálás a guccis, armanis szatyrokkal. Ez az egész téma nem is vicces, hanem egy tragikus probléma, amiből viccet próbálnak faragni. Annak, aki érzéketlen rá, talán sikerül is mulatnia, de a közönség értelmesebb része nem nagyon fog. Már csak azért sem, mert a film igen hamar, már a felénél fárasztóvá válik, pedig csak másfél órás. Ráadásul a végén kiderül, hogy az összecserélt gyógyszerek okozták a galibát (ami szintén hatalmas marhaság). Összességében ez egy rettenetesen rossz film, amire csak mínusz pontokat lehetne adni.

Kategória: FILM, KÍNAI | A közvetlen link.

Eddig 4 hozzászólás érkezett

 1. agentcooper szerint:

  Még nem láttam és ezek után nem is fogom (pedig CC a kedvenceim közt van), de az ilyen típusú filmek általában a fogyasztói társadalom önigazolására szolgálnak, úgy csinálnak, mintha szatírák lennének, közben csak a fogyasztást ünneplik. Jól látom vagy igazam van?

 2. asiafan szerint:

  nehéz megválaszolni, ez a film nincs azon a szinten, hogy bármiféle mondanivalót hordozni tudjon… mindenesetre azt látjuk benne, hogy 1. LV táskákat venni jó és vicces. 2. a sok számla és hitel csak pár mp. rosszkedvet okoz. 3. a pszichiáterek bolondok. 4. mindez gyógyítható egy azonnal ható kis bogyóval, amire végül nincs is szükség. 5. boldog házasságot köthetünk valakivel, ha előtte 1 perccel még nem is tudunk dönteni. 6. persze vásárlási lázban egy milliomost kell felszednünk, könnyű. 7. az igazi szerelmünk az, aki hagy boltozni, mert “be yourself”…
  (no comment)

 3. manu szerint:

  engem inkább az lepett meg, hogy megnézted. mégis mi vitt rá?

 4. asiafan szerint:

  Nagyon álmos voltam, és ez volt a legrövidebb film. :) De még így is belepörgettem párszor…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük