(Jet Li) Fearless


http://www.imdb.com/title/tt0446059/
http://www.fearlessthemovie.com/
FearlessTrailer2-1.wmv
music video (Jay Chou)

Jet Li – Fearless (2006, Hong-Kong), akció, dráma, harcművészeti film. Rendezte Ronny Ju. Ne féljünk, győzzük le önmagunkat, tiszteljük a többieket, erősítsük a testet és lelket, meg a haza becsületét. Mint már az alapsztoriból is kiderül, tömény demagógia a film, de jóindulattal nevezhetjük példamutatásnak is, izlés dolga. Arra számíthatunk, hogy jól megmondják nekünk, hogy mi a helyes, és talán egyet is értünk. De azért a lényeg úgyis a látványos verekedés. A film valós személy – egy 20.sz. eleji harcművész mester, Huo Yuan Jia – életét ábrázolja (csak részben hitelesen, ugyanis egy leszármazottja már Jet bocsánatkérését követeli, amiért a sztori vége átment fikcióba, sőt, már pert is indított). Az „eredeti” mesterről itt olvashatunk még: http://en.wikipedia.org/wiki/Huo_Yuan_Jia

Egy darabig úgy volt, ez lesz Jet utolsó verekedős filmje, de kiderült, hogy ez félreértés, és csak a wushu filmeket fejezi be, továbbra is csinál majd mást, kungfut, akciót is. További félreértések elkerülésére: a film mandarin nyelvű, ez Jet anyanyelve, és kevés kivétellel a régi hong-kongi filmekben sem beszél kantoniul, csak szinkronizálták. Persze a helyzetet bonyolítja a sok külföldi szereplő a filmben, akik más-más nyelven szólalnak meg. A kínai Fearless DVD két napja jelent meg, sajnos nincs rajta angol felirat, mert nyugaton még nem mutatták be. Amerikában nyár végén, Európában csak ősszel kerül a mozik műsorára.

Nyugodt szívvel ajánlom Jet legújabb és egyik legjobb filmjét bárkinek, annak is, aki a tartalmán akar elmélázni, és persze annak is, akit a látvány izgat. Utóbbi elsőrangú. A film hangeffektjei, zenéje is remek, suhogó ütések, mennydörgő odalépés, Dolby 5.1-ben szeli a levegőt a kard és az ököl. Itt-ott használtak drótokat is, de csak kiemelésként, izléses mennyiségben. Ronny Yu (The Bride With White Hair rendezője) remeket alkotott. A többi szereplő közül talán a japán ellenfél, Shido Nakamura volt a legemlékezetesebb karakter, és a Jet filmbeli apját játszó Collin Chou (őt sok HK-i filmben láthattuk, pl. Jet Li ellenfeleként a The Defenderben. Nemrég pedig a Mátrix 2. és 3. részében.)

A történet egy arénában indul, amint Jet különböző ellenfeleket győz le nemes eleganciával és bámulatos koreográfiában (by Yuen Woo-Ping). Majd 30 évet visszaugrunk az időben és az asztmás gyermek Huo életét ismerhetjük meg, akit nem enged kungfuzni az apukája, a mester. Persze, ellesi a mozdulatokat, és egy életre eldönti, hogy ő aztán, húha, debizony megmutatja!

[Minor SPOILERS!] Ezután a 30-as éveiben járó főhős pompás verekedéseit láthatjuk, ahogy mindenkit lenyom a városban, hogy ő legyen a number one. El is száll magától rendesen, piál, hivalkodik, költekezik, és ennek aztán csúnya vége szakad. Utána világgá megy, és találkozik egy lánnyal. Aztán pedig vissza, az arénába, megvédeni a kínaiak becsületét a külföldi harcosokkal szemben. És közben alapít egy iskolát, ami végül is a lényeg, itt hangzanak el a fent felsorolt tanok, amit a tanítványok azóta is világszerte hirdetnek. Merthogy végül rátért a helyes útra, és ez az, amit számunkra is be szeretne mutatni a film. [Spoiler vége]

Hát, lehet elemezni a sztorit, arról is beszélhetnénk, hogy Jet elemében van, és jól játszik, végre igazán bele tudja élni magát egy szerepbe… de a lényeg, a lényeg: bármi is volt a készítők szándéka, a filmet a verekedések uralják. A drámai hangulatot nem sikerült tökéletesre összehozni, vagy csak túl sokat vártunk tőle, és túl sokat vártunk rá. A küzdelmek viszont szenzációsak. Tökéletes megkoronázása annak, amit e téren Jet Li eddig produkált. Amolyan wushu gálaműsor a mestertől. Köszönjük.


Mások szerint: KFCC ReviewLoveHKFilm ReviewMonkeyPeaches Page

A bejegyzés kategóriája: FILM, KÍNAI
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 26 hozzászólás érkezett

 1. manu szerint:

  A filmbe tényleg bele lehet kötni jópár helyen, de az összhatás remek. Azért kemény, hogy tovább csinál harcművészeti filmeket, héhány felvételen kifejezetten öregnek nézett ki. Azért én elég erős analógiát éreztem az Ouatic trilógiával.Van egy kérdésem:
  Milyen más wushu filmjei vanak még Jetnek ezen és az Ouatic trilógián kívül, mert ezek nagyon bejöttek?

 2. asiafan szerint:

  Jet Li legjobb filmjeként sokan (köztük én is) a Fist of Legend-et emlegetik. Azt semmiképp ne hagyd ki. Aztán pl. a The Tai-Chi Master aka Twin Warriors is jó.

 3. asiafan szerint:

  Egyébként meg Jet 43 éves lesz idén, de az ázsiaiak arca elég korán öregszik (kivéve néhányat, akik meg kortalanok). Jackie Chan is jól elugrabugrál a maga 52 évével, úgyhogy van még hátra Jet karrierjéből is.

 4. Titan szerint:

  Nem értem, minek csinál valaki egy keleti filmeknek szentelt honlapot, ha az ezredéves hagyományokkal rendelkező keleti harcűvészetekre azt írja, „tömény demagógia”.
  Talán előbb érdemes lenne elmélyedni a keleti filozófiában, majd olvasás után esetleg értelmezni is az olvasottakat. Ha ez sikerül, van esélyed megérteni a körülöted lévő világot. Addig marad a demagógozás…

 5. asiafan szerint:

  fogalmam sincs ezt honnét vetted, de nem a harcművészetekre, hanem a film mondanivalójának tálalására írtam (talán a demagógia kifejezést kéne fellapoznod egy lexikonban… ez a szó sosem a tartalmat minősíti)

 6. Kindred Blades szerint:

  Mindenképp ajánlom a rendezői változat megtekintését, ahhoz is volt szerencsém, és be kell valljam, szerintem a tesztközönség reakciói alapján (túl lassúnak találták a filmet, bah, tipikus) épp a lényeget vágták ki. A karakter jellemfejlődésének fontos részeit, tényleges drámai elemeket, amelyek csökkentenék a demagóg hatást, stb.
  A film egyébként remek, feliratkozott a Ying xiong (Jet Li’s Hero) mellé.

 7. Bobo szerint:

  Hát, nekem nem tetszett. A sztoriból – az eredeti mester életét még nem olvastam – egy sablonhalmot csináltak, ami kiszámítható, erőltetett, unalmas. A látvány tényleg jó, de nálam ezt feledtette a szájbarágott tanulság.

 8. Sparrow szerint:

  Ez mikor jelenik meg dvd-n? Már azonnal rendelném meg!!!

 9. asiafan szerint:

  jó kérdés, mivel már a szokásos minimum 1 év lemaradáson is túl vagyunk, és már nyugaton is megjelent mindenféle verzió
  http://www.jetlisfearless.com/
  Egyelőre nincs róla hír.

 10. Sparrow szerint:

  Köszi a gyors választ! Már aszittem lemaradtam valamiről.
  Ha megjelenik akkor gondolom itt elsőként lesz infó róla…már alig várom!

 11. Sparrow szerint:

  The City of Golden Armor…a másik film amit nagyon várok. A mikorjáról tudható valami?

 12. asiafan szerint:

  arról itt írtam:
  https://asiafan.hu/archives/2007/02/10/Curse_of_the_Golden_Flower/

  végignézem most egy filmes site-on az idei mozibemutatókat, de egy szál ázsiai se volt közte… de azért ez mindkettő olyan (nemzetközi hírű) film, ami meg szokott jelenni, csak várni kell.

 13. Sparrow szerint:

  Szomorúan hallom. Azért THX!

 14. Maher szerint:

  Szia Azsiafan!!
  Megnéztem én is a filmet Kínai nyelven,egy kínai haverom mutatta be,nagyon tetszett,és szeretném angol nylven,vagy magyar szinkronnal látni a filmet,csak nem tudom milyen évre vonatkozóan írtad,hogy Amerikában nyár végén, Európában csak ősszel kerül a mozik műsorára.
  Tehát már található a film magyar,vagy angol szinkoronnal?
  Üvözlettel
  Maher

 15. asiafan szerint:

  szia! a keltezést a bal felső sarokban látod :) sajnos a magyar mozikba nem jutott el a film, de kint már megjelent dvd-n, sőt, még hd dvd-n is.. Külföldről rendelhető, pl.:
  http://href.hu/x/4a3n (amazon). A feliratok.hu-n pedig találsz magyar feliratot hozzá, kis utánajárással és ügyességgel utólag rá lehet tenni azt is.

 16. Maher szerint:

  Kösz! addig én is tudtam,hogy a cikk íródott 2006. március 16., csütörtök-ön:-),és azért kérdeztem ha erre az évre vonatkozóan van a cikk,miért addig nem került ősszel európába?,amugy köszi kerestem a neten,hátha lehet valahonnan letölteni,de nem igazán találtam,nincs wmi ötleted,vagy oldalad?.előre is köszi

 17. asiafan szerint:

  imdb-n a release date-eknél látható, hogy sok helyen vetítették tavaly… nálunk nem. torrentsite-okon akadhat.

 18. Fletchett szerint:

  Most vettem meg a filmet egy Angliai Tescoban 4 fontért.

 19. asiafan szerint:

  megérte :)

 20. Ting szerint:

  Mikor lesz magyarba?

 21. ikuko szerint:

  sziasztok:-)a rendezői változathoz keresek feliratot de olyan kéne ami két cd,ha lehetne valaki,supersubtitle oldalán néztem,mag ázsiafilm,esetleg van még vmi?így csak a film felét tudtam megnézni:-(

 22. asiafan szerint:

  ha nincs, akkor szedj angolt hozzá (melyik rilíz?), annak alapján csináld át feliratszerkesztő progival (nemtom, pl. subtitle workshop? vagy time adjuster is tud vágni), vagy ha az bonyolult, akkor a két videót fűzd össze :)
  http://www.afterdawn.com/guides/archive/virtualdub_join_avi.cfm
  ha az se megy, küldd el nekem.

 23. ikuko szerint:

  köszönöm szépen megpróbálom összefűzni a vidijókat’:-)nem tudtam hogy lehet ha semmi nem jön össze jelentkezem:-)ha igen véleményezek hogy tetszett:-)egészben a film

 24. ikuko szerint:

  közben lett valahogy felirat 2 cd-és a subtitle oldalán:-)úgyhogy nem kellett szöttyögni az összefűzéssel ami egyébként semmivel sem sikerült:-)
  nekem nagyon nagyon bejött a film,a végén utáltam hogy megmérgezték,mert azért szentimentális vok és vártam hogy visszamegy a vak lányhoz:-))))))))
  egyébként olyan érdekes ezt zárójelben jegyzem meg rengeteg filmet nézek hogy,amióta gyerekem van azóta a filmekben is egy csomó mindent másképp értékelek,más jelentősége van és sok olyan dolgot megértek ami fölött átsiklottam azelött:-)zárójel bezár
  lényeg a lényeg k*vajó film,kár összemérni az ip mannal,mindkettő jó.

 25. Perencz István szerint:

  Jó film lehet!

 26. Teemeah szerint:

  Aki a filozófiai részére is kíváncsi, az szerezze be a director’s cut verziót, az ugyanis mérföldekkel jobb mint a theatrical version. A hazai dvd-t az amcsi alapján csinálták, azért szar az egész. Az amerikaiak megvágták a filmet a saját kifacsart ízlésük szerint: hagyjuk a filozófiai blablát meg Jet Li drámai színészi játékát és bunyózzunk. Tipikus… A director’s cutból kiderül pontosan, hogy fejlődött Huo odáig, hogy a büszke legyőzhetetlen harcművészből az élet apróságait értékelni tudó, mély gondolkodású mesterré vált. A film ezen verziója lélegzetelállítóan szép. Aki persze csak a bunyóra kíváncsi, az maradjon a szarul vágott amerikai verziónál… :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük