Shinobi


http://www.imdb.com/title/tt0475723/ (imdb)
http://www.shinobi-movie.com/ (official site)
http://www.shochikufilms.com/movie/shinobi2005.html (trailer)

Shinobi: Heart Under Blade (2005, Japán). Dráma, románc, akció, fantasy. Rómeó és Júlia nindzsa edisönben. A történet egyszerű: a Koga és Iga ninja klánokat összeugrasztják a háttérben mesterkedők, ugyanis létük feleslegessé vált, úgyhogy ideje, hogy kinyírják egymást egy mondvacsinált nemes küzdelemben. A gond csupán, hogy a két ellentétes oldalon álló főszereplő inkább összeházasodni szeretne, mintsem egymást gyilkolni. Megjelennek a szokásos klisék is: "miért kell nekünk mindig harcolni?", "ez a sorsunk"… és persze nem maradtak ki a telihold előtt kimerevített árnyak sem :) Régóta vártam már a filmet, úgyhogy jóindulatú leszek vele, de azért titokban picit többet reméltem.
(A japán mozibemutató 2005.09.15. volt, DVD megjelenés: 2006.02.18. A 100 dolláros Premium Edition mellé többek közt póló, füzetke, dobócsillag és varázs(fürdő)por is jár…)

Nagyon szépen indul, tömény romantika minden kép és a szövegek is ("csak álmunkban lehetünk egymáséi", "nem, többé senki sem választhat el minket", "egész életemben harcoltam, de most, hogy találkoztunk, először érzem, hogy öröm élni"). A két főszereplő természetesen (és a mellékszereplők java része is) hozzátesz az esztétikai élményhez, a látvány igen fontos elem a filmben. A Koga vezér srácot Jo Odagiri (Azumi, Bright Future) alakítja, az ellenlányt pedig Yukie Nakama (a Ring 0 Sadakója). A rendező Shimoyama Ten. A sztorit Futaro Yamada regénye ihlette, csakúgy, mint a Basilisk anime ugyanerről szóló történetét. Az akciórészek nagyon látványosak, fantasy-be illő karakterek röpdösnek a fákon, és használnak különös fegyvereket, természetfeletti képességgel. Bár izgalmasak, szórakoztatóak az akciók, a film sokkal inkább a karakterek drámai viszonyaira fókuszál, ami jobbára szenvedést jelent. A hangulatot pedig remekül megalapozza a lírai, csodaszép soundtrack, amelyet Taro Iwashiro alkotott (nevéhez fűződik még többek közt az Azumi és a Memories of a Murder zenéje is), a végefőcímdalt pedig Ayumi Hamasaki énekli. Nem igérem, hogy mindenkinek tetszeni fog a film, de azért senki se hagyja ki, a maga nemében kitűnő alkotás. Végre egy komoly történet és nagyszabású mű az egyébként többnyire csak b-szériás bóvlikra kárhoztatott nindzsatémakörből. 8/10.

A bejegyzés kategóriája: FILM, JAPÁN
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 8 hozzászólás érkezett

 1. oolong szerint:

  Megint egy film, amit már kinéztem magamnak. Köszi az ajánlót.

 2. agentcooper szerint:

  ha repkedős, akkor jöhet!

 3. manu szerint:

  én nem sokat vártam tőle, a Basilisk is egy xar volt, úgyhogy lehet, hogy tetszeni fog :) Mindenestre mostanság kevés zsírúj japán filmet tudok beszerezni, úgyhogy jöhet

 4. asiafan szerint:

  lehet, hogy ez is lányfilm?

 5. asiafan szerint:

  szép kiadásnak tűnik a Shinobi (én már csak egy angol subot tettem volna még rá, mert mindent azzal nézek)

 6. Ildíííí szerint:

  Ha valaki tud segiteni abban h hol tudom megszerezni a Shinobi filmzenéjét az kérem vegyen fel msnre!!!
  piciildi90@hotmail.com

 7. szittya szerint:

  Én ez a filmet most 2008 ban láttam, és bárki bármit mondjon nekem nagyon tetszett végre egy olyanfilm, ahol nem egy harcoson van a hangsúly, hanem több klánról szól, mint a régi saulin filmek. Az ezek után következő Bruc Lee filmek semmit sem érnek. Ennek legalább van egy pici mondanivalója is romantika +harc megbocsátás beismerés hűség stb.
  A mostani karatés filmek semmit sem mondanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük