The Anarchists


wiki  —  imdb  —  trailer

Koreai akció-dráma, 2000. Jó cím, jó téma, közepes film. Nem nagyon derült ki belőle, hogy mitől anarchisták, mit akarnak, miért, ki, ki ellen, bár lehet, hogy ehhez ismerni kéne a '20-as évek ottani történelmét. Pontos ismeretek hiányában azt is nehéz megfogalmazni, miért éreztem a díszleteket és ruhákat (neonreklámok, felhasított szoknyák tiniken) furcsának, de végig az volt az érzésem, hogy az egész "korabeliséget" azzal próbálják elérni, hogy a kép egy része "sepia" árnyalatú. A film egyébként az első koreai-kínai koprodukció, Kínában forgatták. A karakterek is elég gyengék, mivel nem értjük a motivációjukat, az egész kicsit valószerűtlen. Csak mennek lövöldözni meg menekülnek. Mindenesetre annyiból érdekes, hogy egy csapat szemszögéből (a legfiatalabb tagjuk a narrátor), kvázi szimpatikusan, belülről mutatja be a (terrorizmussal nem összetévesztendő!) anarchista politikát, illetve annak is leginkább az akció és dráma részét. A történet viszont a karakterekhez hasonlóan klisés, előre kitalálható. Ez már csak azért is döbbenetes, mert a filmet Park Chan-wook (JSA, Oldboy, Simpan) írta! Ciki. A rendező viszont teljesen ismeretlen figura, és a imdb-n tévesek az adatai. Nem nagyon tudom hova tenni az egészet, de talán a fiók mélyén jó helye lesz, kár, hogy a készítők nem hagyták ott pihenni. Azért néhány pozitívumot is említek: a szereplők nagyon szépek a filmben, a századelős hangulat, ruhák, öltönyök, bútorok igen tetszetősek, az egész gentleman jelleg szimpatikus. Na meg a John Woo stílusú lövöldözés. Valamint a legjobb, amikor a japán énekescsaj a bárban a Gloomy Sundayt énekli franciául (ami az egyik legjobb hungarikumunk, Szomorú Vasárnap by Seress Resző).

Kategória: FILM, KOREA | A közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

  1. agentcooper szerint:

    “The scripts I’ve written for studios for hire are jobs” – Ezt mondja Kelly (Donnie Darko – de ezt neked gondolom nem kell mondani:) a nem saját műveiről, pl. a Domino-ról, amit állítólag elég gyenge. PCW védelmében mondanám, hogy talán ő is így van ezzel. Kellett a pénz és nem volt hosszú idő a sztorival tökölni:)

  2. asiafan szerint:

    Igen, itt nyilván arról van szó, hogy meg kellett fogalmaznia egy meghatározott történetet, nem pedig eleve kitalálni azt. Persze még így is csinálhatta volna jobbra…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük