Internetes vásárlás howto

Pár szó az ázsiai filmek vásárlás útján történő beszerzéséről…
Általában a következőkre lesz szükségünk:

  • internetkapcsolat
  • dombornyomott hitelkártya (visa, maestro)
  • angol nyelv ismerete
  • pénz

Kártya nélküli, postai utánvétes vásárlásra csak az országon belül van lehetőségünk. Például a Netpiacnál. Az Xpress-en pedig a futárnál fizethetünk KP-ben. Mindkét oldalon nagy a választék, sok az akció, megtalálhatóak a magyarul megjelent ázsiai filmek, amelyek száma szerencsére egyre nő. Viszont még így is szerény a távol-keleti filmkínálat, ezért jobban járunk, ha tudunk angolul. Meg aztán ez manapság egyébként is alap. Az ázsiai (és persze az angol és USA kiadású) DVD-k szinte mindig tartalmaznak angol feliratot. Persze, ha esetleg a japán, kínai vagy koreai nyelvet tanuljuk meg, az sem rossz választás :)

Dombornyomott kártyát a banktól akkor kaphatunk, ha rendszeres fizetésünk érkezik a számlánkra vagy egy bizonyos kauciót helyezünk el. Vannak emellett direkt az internetes vásárlásra olyan virtuális bankkártyák (pl. OTP-nél), amelyek funkciójukban hitelkártyák, de csak a neten használhatók, és egy elkülönített számlarészről vesznek le, amit mi szabályozunk, hogy mennyi pénzt teszünk rá, ezzel is növelve a vásárlás biztonságát. Bár manapság már a legtöbb helyen teljesen biztonságos az internetes vásárlás. Arra érdemes talán ügyelnünk, hogy nagyobb, komolyabb hagyományokkal rendelkező boltba menjünk, esetleg olyan helyre, ami felől már másoktól is hallottunk, kipróbált oldalakra. Ilyenek, amelyek linkjeit a jobbszélre tettem, vagy pl. az Amazon (.com, .de vagy .co.uk).

A CdWow bargain basementjén pl. rendkívül jó ajánlatok vannak, az egyedüli baj vele csak az, hogy egy rövid időszak után megszüntették a szállítást Magyarországra, a magyar posta csomag-eltűnési viszonyainak következtében (mindent elloptak). Szégyen. Ha van nyugati ismerősünk, akihez küldhetjük, érdemes itt vásárolni, mert különben a jó árak, a nagyon korai, gyors megjelenések mellett az egész világra ingyenes a szállítás. Jópár DVD-t vásároltam innen, és kb. egy hét alatt megérkeztek, pedig (a bolt angliai központja ellenére a keleti filmek) Hong-Kongban lettek feladva. Az ügyfélszolgálatuk is jó. A másik, általam kipróbált bolt a Yesasia, ők is korrektül szállítottak, a díjaik a weboldalon olvashatók. A választék hatalmas, és nemcsak filmeket, cédéket és egyebeket is tartalmaz. Európába való szállításkor 39 dollár feletti vásárlás esetén nem számolnak fel postaköltséget.

Vásárlás menete: adott oldalon beregisztrálunk egy felhasználónevet, esetleg emailcímet is megadunk, és oda kapjuk a jelszót. Belépünk a nevünkön, válogatunk, és ami tetszik, azt betesszük a kosárba: „Cart”. Ha meggondoljuk magunkat, később kivehetjük, sőt, sok oldalon van külön kívánságlista, ahol a kosáron kívül begyűjthetjük, ami tetszik. Ha befejeztük a válogatást, akkor irány a kassza, vagyis a „checkout”. Itt megnézhetjük a kosár tartalmát, a végösszeget, postaköltséget. Ekkor megadjuk a postacímünk, ha a login adatainknál nem szerepel vagy éppen most más címre akarunk küldetni. A kártyaadatok, vagyis a fizetés jön a legvégén. Ekkor a kárytán szereplő nevünket, a kártyánk számát, a kártyánk lejárati idejét kell megadni illetve néha egy ú.n. CVV kód is kell, ami szintén a kártyán van. Ezek nagy biztonságú titkosított vonalon jutnak el a bolthoz. Ezzel végeztünk is, utána valószínűleg online vagy emailben visszajelzést kapunk a sikeres vásárlásról, és várhatjuk a postást. Általában a sima posta is légipostával, 1-2 héten belül érkezik, a futáros expressz dolgok sokkal drágábbak, sürgős esetben érdemes csak választani. A postaköltségeket sok helyen úgy számolják, hogy van egy alapdíj, ami attól függ, hova és hogyan érkezik a küldemény, plusz van egy vásárlási tételenkénti díj is (hány darab).

Kategória: WEB | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük