Tom Yum Goong

(2005, Thai akciófilm)
imdb – trailer

Az Ong-Bakos Tony Jaa főszereplésével készült akciófilm nem marad el elődjétől látványban és bárgyú sztoriban sem. A rendező, Prachya Pinkaew, fantáziája most sem szállt el, míg az Ong Bakban a faluból ellopott kabalaszobor fejét kellett visszahozni, addig ebben a filmben ellopott elefántokat. Az első tíz percben övék is a főszerep, romantikus lila égbolt alatt vontatott jelenetek az elefántok és a szereplők kapcsolatáról, agyaron ülő fiú, faágakat hamizó fáncsi. Ásítás. Aztán jönnek a blődlik, egészen a film végéig, mintha valami általános iskola alsótagozatán lett volna házi feladat sztorit írni egy tucat verekedés köré. Ok nélkül autósüldözésbe kezdő taxis, a semmiből felbukkanó helikopteres gonosz, kürtszóra összegyűlő hatalmas biciklisbanda, akik mind, minden előzmény nélkül azonnal megérkeznek, és tudják, kit kell ütni. A biciklis-görkorisoké talán a legerőltetettebb jelenet, viszont volt egy nagyon klassz motorcsónakos hajsza, nem is tudom, létezik-e ilyen gyors, hegyesorrú, vékony járgány.

A dramaturgia mindeközben egyszerű: Tony fog valakit, betöri vele az ajtót, bemegy, és elkiáltja magát: „Hol az elefántom?”, és aztán szétcsap. A thai box pedig durvult. Most látni csak, a sima karatefilmek (kungfu etc) milyen szolidak, hiszen csak egy-két ökölcsapás, rúgásra elszédülő arcok, de itt, mintha egy félkilós csomag földimogyoró megpucolását és elropogtatását láthattuk volna, csak éppen embercsontvázakon eljátszva. A könyékkel való fejhorpasztás még a szerencsésebbek jutalma. Grandiózus kiropraktikusi kezelés a végső küzdelem, brutális, de iszonyat látványos, és ha Tony Jaa ezt is kaszkadőrök és zsinórok nélkül csinálta, akkor le a kalappal. Van egy bunyó egy többemeletes házon végig, ahol vagy két percen át nincs a filmben vágás (vagy legalábbis nem látható), elképesztő. Az ellenfelek pedig szinte viccesek, mintha a Tekken videójátékból léptek volna elő, van is egy hasonló rasztahajú, aki mintha breaktáncolna, úgy kézenállva pörgésből rugdos (capoeira), és a végére jut pár 2m magas és 2m széles monstrum is. Szóval hatalmas látvány, nulla sztori. A harci jelenetek kedvelőinek mindenképpen látniuk kell, mert ilyen még nem volt.

 

Kategória: FILM, THAI | A közvetlen link.

Eddig 3 hozzászólás érkezett

 1. Tamás szerint:

  Szia!

  Tetszenek az ajánlóid, de hát gyönyörű az egész weboldal.
  A breakdance Capoeira, brazil termék.
  Igazából a thai box a filmben Thai Boran, a mai sport őse:
  http://www.ancientmuaythai.com/ a…thai_boran1.htm

  Az ősi thai boxban mindent lehetett, hogy ennek ellenére mégsem a birkózások dominálnak benne, mint ma a szabad stílusú versenyeken (NHB – No Holds Barred), annak az az oka, hogy ezeken a thai küzdelmeken lehetett harapni, sőt voltak akik a körmeiket is kihegyezték a küzdelmekre.

  Tom

 2. asiafan szerint:

  köszi az infót (is), a capoeiráról azt hittem, csak ilyen divatos torna, érdekes volt ezt a jóval hatásosabb verziót látni, bár még mindig nem értem, mi a jó benne, hogy kézenállva meg pörögve rugdos valaki, a látványon kívül…

 3. Atke szerint:

  mivel rabszolga sorban éltek a brazilok (négerek) nem harcolhattak, ezért táncos formába öltötték a harcukat, a földesurak elöl

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük