Korean Underground

Mostanában a filmek mellett az ázsiai zenekarokkal is ismerkedek, egyrészt a mozi soundtrackek nyomán, másrészt a jóképű arcokat lecsekkolva (odaát, főleg Hong-Kongban, minden sztár énekel, pl. Jackie Chan is ugyebár, nem is rosszul). Aztán túlhaladva a lokális popgájlon idővel rengeteg egyéni, figyelemre méltó zenét találtam. Ezek közül most a koreaiakból fogok néhányat bemutatni.

The Hypnotized OST – Dye – UhUhBoo Band

Első komolyabb találkozásom az értékelhetőbb (nem-pop se hip-hop) koreai könnyűzenével a The Hypnotized című film zenéjének imádatán keresztül történt. A dráma thriller stb műremek a díjnyertes cinematography mellett a hangulatához kitűnően illő, és önmagában is rettentően jó zenéjének köszönheti egyedi atmoszféráját. A filmzene végig egyfajta nagyon cool, modern, sötétkés, lehangoló és egyszerre felemelő trip-hopos, elektronikus zene. Sajna a soundtrack cd elég rövid, a filmben, és a film azóta már megszűnt (pedig gyönyörű volt) weboldalán ennél jóval több melódia csendült fel. A lemezen 7 dal található: 1 – "Theme 1"; 2- "Theme 2"; 3 – "Tower"; 4 – "Theme 1-2"; 5 – "Street"; 6 – "Working 1"; 7 – "Working 2". Nem valami beszédes címek :) Ezen az oldalon (bár elég lassú), de végig lehet hallgatni a dalokat:

http://www.mtvtop.net/html1/10052.htm (real audio, az első oszlop gombjaival megy)

A zenét Jang Young Gyu jegyzi, akinek nevéhez fűződik a később még szóba kerülő UhUhBoo project mellett több koreai filmzene is (Pl. A Bittersweet Life, The Uninvited, The Foul King OST). A számok fele instrumentális, az 5-ös, Street címűt Yi Sung Yol énekli, a honlapján – ahol Syblue-nak nevezi magát – a szólóalbumába lehet belehallgatni, szimpatikus indie rock a populárisabb fajtából. Az első két dalban pedig Dye énekel, ő 28 éves és nő…

Dye: Closedtrace (2005). Róla sajnos keveset tudni, mindenesetre idén megjelent egy lemeze, vagyis inkább EP, mert nem túl hosszú, csak 5 dal. A film hangulatához hasonló, búskomor, szép trip-hop ritmusokat, és electronicát tartalmazó dalok, a 4-es (a kedvencem, Windburn) és az 5., a Hypnotized OST-n is megtalálható dal koreaiul, a másik három angol nyelven hallható. Talán a Portisheadhez hasonlítanám. A címadó és az utolsó dalt a fent említett Jang Young Gyu írta, jók is. Aki nem hiszi, járjon utána :), az alábbi linkeken végig lehet őket hallgatni (wma), és akinek tetszik, az le is csenheti egy megfelelő programmal (Streamdown).

1 – She smiles; 2 – Closedtrace; 3 – Homesick; 4 – Windburn; 5 – Face

Nos, magáról az UhUhBoo Projectről, illetve Band – néha így, néha úgy nevezik, lehet, hogy "Project Band" – nem tudok sokat, csak, hogy igen tehetségesek, egyediek, alternatívak, őrültek, és jónéhány remek filmzenéhez is közük van, pl. a Sympathy for Mr. Vengence soundtrackjét a zenekar írta. Nehéz besorolni munkásságukat, végighallgatva az életmű nagy részét igencsak változatos dolgok vannak benne, alternatív rocktól, keményrockon, elektronikus, technós dalokon át kutyaugatásra emlékeztető őrültségek, sanzonos, jazzes ritmusok is előfordulnak. Talán a legjobb szó rá, hogy "experi(-)mentális". :)

 Hallgassuk meg tavalyi, Tuna World című 3 számos lemezüket (.wma):

1. Domestic Citizen; 2. Driver Restaurant, 3. Mr Ahn Sung Chul

A bejegyzés kategóriája: KOREA, ZENE
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük