Road Movie

(Korea, 2002) –imdbtrailer– –music video

A Hypnotized című, szuperlatívuszokban jellemezhető koreai thrillerféleség rendezőjének előző műve (sajnos csak két filmje van). Kim In-Shik dráma-románca a várakozásaimnak megfelelően remekbe szabott. Bár a film két azonosnemű szereplő (nem lány) szerelmeskedésével kezdődik, mégsem a homoszexualitásról szól, azt inkább csak eszközként(?) használja az emberi kapcsolatok mélységeinek feltárásához úgy, hogy a végén már minden averziómmal együtt annak szurkolok, hogy csókolózzanak. Pedig itt nem olyan nyalizással indul a film, mint Wong Kar-Wai Happy Togetherje, ami szintén két férfi ölelkezésével kezdődik, hanem vadul csinálják… Aztán a film első fele a munkanélküli hajléktalanok világába kalauzol el, majd – hogy mégiscsak “road movie” legyen – az aluljáró sötétjéből elindulnak a szereplők a világba, a 2 pasi (a homoszexuális ex-hegymászó, a heteroszexuális, válófélben levő, tönkrement tőzsdés) meg egy csaj (prosti, aki a homóba szerelmes).

Gyönyörűek a képek, nem tudom, ezért a rendezőt vagy az operatőrt (talán inkább utóbbit) kell dicsérni, persze néhol agyonszinezve láthatjuk a legkékebb eget és tengert a legtöbb csillámmal, király beállítások, szinte minden képkocka elmehetne wallpapernek. Ez a szépség néhol kitűnő, touching kontrasztját adja a szereplők ultra szánalmas életének. Vagy a fene tudja. Ha leszedjük a sallangot, az egyhónapja hordott koszos kabátot, valójában mégiscsak náluk a világ gyönyörűsége, és néha egy-egy szép tájt bámulva boldogabbak is másnál.

Két filmből nehéz általánosítani, de azért az ismétlődő jelenetekkel együtt elmondható, hogy Kim In-Shik filmjeit már nem lehetne elképzelni dráma, prüdéria mentes szex, szerelem, és egy csomó öngyilkossági kisérlet nélkül. A világ műmámoraitól megfosztott, tönkretett szereplőit felboncolva az élet mélyen rejlő igaz szépségeit próbálja elénk tárni, az őszinteség, a szeretet, a puszta lét szabályokat nem tűrő valódi világát. A sok-sok szenvedés, tragédia, bűn, szenny és sár közt teszi észrevétlenül láthatóvá, hogy mi az, ami igazán tiszta.


A bejegyzés kategóriája: FILM, KOREA
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 5 hozzászólás érkezett

 1. manu szerint:

  Ezt én is bookmarkoztam ADC-n de sajna már nincs seeder, pedig ez is, meg a Hypnotized is nagyon érdekelne :(

 2. asiafan szerint:

  keress rá a forumban vagy a saját linkjénél írj be, biztos előkerülnek páran ;) A Hypnot megvettem. mindkettő akad emule-on is.

 3. manu szerint:

  Nagyon jó lkis film vlt, bár az elején egy kicsit meijedtem… Itt írtam róla bővebben:

  http://manu.interhost.hu/phpBB2/viewtopic.php?p=945#945

 4. asiafan szerint:

  Á, örülök! Néztem a site-ot, de rég nem frissült, gondolom, majd átkerül. Vicces, hogy egy homoszex. film reviewban írod pont, hogy “ezért szerettem a Vibrátort is”, mit gondolhat, aki nem érti :)) amúgy azt nemsokára megnézem én is.

 5. manu szerint:

  Vibrator.. ÁÁÁ.. vazz… ez le sem esett !!! :D
  A lap frissülni fog, csak vártam egy tartalomkezelőre, ami nem jött össze :(

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.