Frixion Stamp

Azt hiszem, időutazóként egy fél országot is elkérhetnék a királytól egy kiradírózható pecsétért cserébe, a valóságban viszont nekem kellett érte kicsengetnem a két dollárt, de így is nagyon megérte. Persze, a pecsételésben még semmi ázsiai nincs, volt krumplibélyegzőm is gyerekkoromban, meg céges később. Az ázsiai kultúrában viszont azért ennél sokkal nagyobb jelentősséggel bír ez a téma még ma is.

Azon túl, hogy pl. kalligráfia és más művészek aláírásául használatos, Japánban még komolyabb a dolog, ott hivatalos aláírás helyett van szüksége mindenkinek bélyegzőre (inkan/hanko), és anélkül bankszámlát nyitni, autót venni sem igazán lehet. Így aztán nagy kultúrája van a dolognak, és a millióféle, hivatalos aláírásbélyegzőn kívül a gyerekek számára vagy a naplójukat cicomázó felnőtteknek is árulnak sokféle, nem-hivatalos pecsétet. Az írószerboltban ott is várt egy polcnyi bélyegző, Totorótól az ábécéig minden.

Csak éppen vonat nem volt, nekem viszont épp sinkanszen kellett volna. Először egy Sanrio (Hello Kitty cég) márkájú, aprócska szilikonpecsét-készletet vettem az ebay-en, amihez külön tintapárnát kellett szerezni, persze, a sok-sok különbözőből.. Majd pedig megláttam, hogy létezik egy egész vonatos szett, kell!!  Ezt viszont már csak a japán amazonon találtam meg, első rendelésem lett.

A csomag a megadott egy hónap helyett 3 nap alatt megtette az Oszaka-NY távot, és még fel is hívtak értesíteni, rendesek (bár pici termék, más esetekben sajnos megfizethetetlen szokott lenni a postaköltség). A 8-8 db. egycentis kocka és dupla csík mellett egy piros és egy kék, nem túl jó (halvány, folyós) tintapárna is volt a készletben, a Risseisha cég gyártmánya, ¥1,296. A külön vett, vízálló tintával már szebb lenyomatokat hagyott, bár azt meg nehéz lemosni róluk.

S végül a nagy pecsétböngészésben ráakadtam a Frixion pecsétekre, és azonnal fellelkesedtem, hiszen a japán Pilot kiradírozható tollainak régóta nagy rajongója vagyok. A tollak óta már sok új termékük lett, pl. hővel (súrlódással) nyomtalanul radírozható színesceruzát, kihúzót is csinálnak, és – ki gondolta volna -, önfestékező bélyegzőt is, lassan közel százféle mintával. Ezeket itt-ott, online is megtaláljuk (pl. ebay, etsy, amazon), én innen rendeltem, mert volt shinkansen meg vonat is, és akkor már vettem mellé kávéscsészét, virágot… és azóta még többet szeretnék!

Bár egy szép nap ki fognak fogyni, mégis nagyon praktikusak. Nem üt át a papíron, nem keni össze az ujjaimat, mint a másik, és bármikor kiradírozható! Mint a többi Frixion termék, ez is súrlódás által válik láthatatlanná, a végén levő, gumis résszel tudunk “radírozni” (vagy hajszárítóval…). Sajnos újratölteni nem lehet őket, de ha kifogy, majd szétszedem.. Az ábra kifelé domborodik, és elég lapos, így egy másik tintapárnában lehet, hogy elmerülne.

Főleg határidőnaplóhoz készültek, így sok az időjárás, teendő témájú ábra (ernyő, szülinap, sör), de megjelent pl. egy 12 darabos Disney különkiadás is Miki egérrel. Az önfestékezés hátránya viszont, hogy a színeken nem lehet változtatni. Mindenesetre nem gondoltam volna, hogy ebben a klikkelős, emailes világban még egyszer ilyen örömöt fog okozni, hogy rózsaszín virágokat nyomkodok egy papírlapra…

Kategória: JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük