Gatekeeper – teljes dokumentumfilm

Inochi no ban’nin (命の番人, A kapuőr) 2016-os, 39 perces, japán-amerikai-kanadai dokumentumfilm. Rendezte Yung Chang. A film Yukio Shige nyugdíjas rendőrt mutatja be, aki minden nap a Tódzsimbó sziklák környékét pásztázza, hogy visszatartsa az ugrókat. A film a Los Angeles Film Festivalon nyert két díjat. Vimeon teljes egészében megtekinthető, angol felirattal.

Van egy sajnálatos közös pontja a magyar és japán kultúrának – amelett, hogy azonos mód a keresztnév elé írjuk a vezetéknevet -,  fej fej mellett haladva versengünk az öngyilkossági statisztikák élmezőnyében. Japán most éppen Magyarország után következik a listán, és egy kicsit már javul a helyzet, azért még mindig rosszul állunk. Tavaly Japánban napi 70-en vetettek véget az életüknek, a szomorú statisztikáknak számos gazdasági és kultúrális oka van, amibe nem mennék bele. A számok szerencsére már 7 éve csökkennek, bár egy idei felmérés szerint a lakosság negyedében felmerült már a gondolat… A lelki egészségügy még gyermekcipőben jár, de azért foglalkoznak a kérdéssel.

Ami a helyszíneket illeti, a Fudzsi lábánál található Aokigahara erdőt már korábban említettem, a Fukui Prefektúrában, a tengerparton található Tojinbo Cliffs sziklái pedig szintén erről híresültek el. Persze, azért a többség a látványos, meredek bazaltsziklákat és a tengert megy oda megcsodálni, bizarr mód azonban a helyszín “sötét” oldalából is turistalátványosság lett, a hajókirándulások résztvevői számára pl. a program részeként azt is bemutatják, melyik sziklákról ugranak le a legtöbben…

Yukio Shige 42 éven át volt itt rendőr, és megelégelte a hullák kihalászását, valamint a hatóságot tétlenségét. 2003-ban egy idős házaspárral történt incidens hatására nyugdíjazása után a maga kezébe vette a környék felügyeletét, és önkéntes segítőkkel együtt figyeli a partot, potenciális szuicidokat keresve. 2004-ben alapított non-profit szervezetével az első tíz évben több, mint 500 életet mentettek meg. E, mindmáig folytatott küzdelmüket mutatja be a film, amely egyszerre érdekes, tanulságos és felemelő.

Mielőtt kedvet kapnál, telefonálj: lelkisegély számok (pl. 116-123)

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük