Hello Kitty időkapszula

cupsule

Hello Kitty gyomrában jártam. A híres, harajuku6%DOKIDOKI butik megalapítója, Sebastian Masuda, kortárs, japán művész átlátszó, hello kitty formájú műalkotását áprilistől szeptember 13-ig láthatják az arra járók, a new yorki Dag Hammarskjöld Plaza téren, az ENSZ és a Japan Society szomszédságában. Masuda a szintén tarka-barka popsztár, Kyari Pamyu Pamyu művészeti rendezőjeként is ismert alakja a kawaii (azaz cukiság) kultúrának.

6dokidoki kitty-masuda

a tokiói 6%dokidoki bolt beltere – és a művész NY-ban, alkotásával

A közel 3 méteresTime After Time Capsule” kitty a cukiság japánra jellemző, de ma már globális üzenetét hordozza, és időkapszulának szánják. Korábban már felállítottak egy ilyet Miamiban is, de az mackó volt, majd több városban is terveznek hasonlót. Kittyt a helyiek aranyos és kedves emlékeivel töltik meg, és társaival együtt a 2020-as, Tokiói Olimpián lesznek kiállítva. A megnyitón kívül még több alkalommal lehet belerakodni, a hátán és a tarkóján van ajtó. Felállításakor a művésszel kisebb családi műhelyfoglalkozásokat is tartottak, tarka, személyes tárgyak létrehozására, így kittyben plüssállatok mellett ilyen, egyedi darabok is találhatók. Sőt, ennél személyesebb dolgok is, mint a rendezők elmondták, volt, aki pl. a szerelmének írt bele lánykérő levelet 2020-ra. Bár egy nemrégi tv-adásban már azt mondták, 20 év múlva nyitják fel.

hkitty1 hkitty2 hkitty3

Kitty a napon a 2. töltés előtt – búcsút intő kutyus – az eddig lenyelt cukiságok

Ami engem illet, a saját plüsseimtől nem tudnék megválni, ellenben a pincében találtam egy kutyust, amit még a ház előző tulaja hagyott itt. Szegény egy beázáson túl, porral befedve, mocskosan feküdt egy komód fiókjában, és mikor megkérdeztem a csajt róla, azt mondta, hogy dobjam ki. Micsoda szívtelenség! Ott hagytam, és most eljött az ő ideje! Gyorsan kimostam, megtanítottam néhány alap japán kifejezésre, és elmagyaráztam neki, hogy milyen megtisztelő, nagy útra indul, a remény jelképeként. Remélem, ha senkinek nem kellek majd, és mocskosan fetrengek az utcán, valaki majd engem is feltesz egy tokiói járatra. :) De inkább azt remélem, hogy alkalmam lesz újra látni a kutyust a 2020-as kiállításon, Tokióban. (Bár az Olimpia idején nem lesz egyszerű odautazni…)

dagh kutyus

Kitty a téren és a fanok – a küldöttem a kapszulában

Augusztusra volt kiírva a következő ajtónyitás, de hírtelen betettek egy múlt vasárnapi időpontot, úgyhogy odasiettem gyorsan. A művész itt élő japánokból verbuvált, harajukui boltjának termékeivel ékeskedő, helyi képviselői vártak, és délután négy órán át volt nyitva Kitty. Egyelőre még csak a hasáig telt meg, de van még pár év hátra. Mint megtudtam, az olimpia után, terveik szerint visszajuttatják a tárgyakat: begyűjtötték az emaileket, meg lefotózott mindenki.  Már előre kinéztem, hogy a ♥ Japan kitűzős állatkám kitty bal talpán, a frontvonalban szeretném látni, és szerencsére megengedték, hogy betuszkoljam, amihez végül teljesen be kellett másznom Kitty gyomrába a kis lyukon.

egyedinyul kutyus2

Ilyen zűrös társasága lesz, gondolom, őrült partikkal. Majdnem bent ragadtam velük, és közben eléggé aggódtam is, nehogy összetörjem a plexi szobrot. :) Volt a hasában egy hatalmas plüssmedve is, attól elnézést kértem, hogy ráültem, majd a játékok közül kiragadtam valami színes, műanyag rúdból álló tárgyat, és azzal igazgattam a helyére az enyémet. Nagy meleg volt benn, és visszhangzott.. Remélem, a helyén marad a kis eb, különben mászhatok vissza megigazítani. :)

Kategória: JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük