Komyo ga Tsuji

Komyo_ga_Tsuji-banner

功名が辻 (Kōmyō ga Tsuji) az NHK televítió 45. taiga sorozata, történelmi dráma. 2006-ban vetítették hetente, 49 darab 45 perces részből áll. A háborúskodós, “sengoku” korszakban (1546-1605) játszódó történet a különböző klánok csatáitól a Tokugawa sógunátus és a béke kezdetéig kíséri el egy szamuráj házaspár – Yamauchi Kazutoyo és felesége, Chiyo – életét.

Szereplők: Yukie Nakama (Chiyo), Takaya Kamikawa (Kazutoyo), Akira Emoto (Toyotomi Hideyoshi), Tetsuya Takeda (Kichibei), Hiroshi Tachi (Oda Nobunaga), Gin Maeda (Shinemon), Yuko Asano (Nene), Manabu Hamada (Shinichiro), Mao Daichi (Ichi), Teruyuki Kagawa (Rokuheita), Hiroshi Tamaki (Yasutoyo), Toshiyuki Nishida (Tokugawa), Hashinosuke Nakamura (Mitsunari)… Rendező: Taku Kato. Zene: Reijiro Koroku.

feleség férj

A belső háborúskodás és a káosz uralja Japánt, amikor Oda Nobunaga megpróbálja egyesíteni az országot, de munkáját végül Toyotomi Hideyoshi végzi be. A nemes cél iránti véres küzdelemtől aztán mindketten eléggé unszimpatikus, megkattant uralkodókká válnak, s végül Tokugawa Ieyasu hozza el a nyugalmat. Mondhatnám, hogy spoiler, de hát ez történelem, és a sorozat úgyis a személyes részletekkel, a hatalmi harcokkal foglalkozik, nem a végén fogunk izgulni, hanem a következő öt percen. A nagy, sekigaharai csatát is aprólékosan bemutatják benne. A legtöbbet emlegetett téma azonban a címben is szereplő koumyou, a kiválóság, sikeresség, kitüntetettség, amelyet akár az életük árán is hajszolnak a férfiak.

akik kavarják Tokugawa

A történet külön érdekes lehet annak is, aki látta a Ryomadent. Ugyanis Kazutoyo végül (spoiler, haha) azt a Tosa tartományt szerzi meg, ahonnét a későbbi, 19. századi hősök elindulnak, és az ő döntésének következménye a klán kettéválasztása is, amely az ott bemutatott társadalmi feszültségeket okozza. De ez csak részletkérdés. A másik kapcsolat a két sorozat közt, hogy a Ryomadenes, Mitsubishi-alapító Iwasakit játszó Kagawa Teruyuki ebben a sorozatban jófej nindzsaként (Rokuheita) kavarja a történelmet a háttérben. A valódi főhős azonban Kazutoyo felesége, Chiyo, aki nemcsak férje, hanem szinte minden karakter és az egész ország sorsára is nagy hatással van. Főcímanimáció:

A cselekmény fordulatos, sok izgalmas, összetett, történelmi személyiséget ismerhetünk meg – ugye, dramatizált formában, némi fikcióval. Az ország igen sok, jelentős történelmi eseményét, kastélyok építését, várak, városok létrehozását követhetjük nyomon, és persze itt is, mint a többi taiga drámánál, az epizódok végén turisztikai kisfilmmel mutatják be az adott régiót, emlékhelyet stb. Jók a színészek is, a zene, a hangulat, nekem sokkal jobban bejött ez a sorozat, mint az Atsuhime, mert eseménydúsabb volt.

A bejegyzés kategóriája: FILM, JAPÁN
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Eddig egy hozzászólás érkezett

  1. cirmos szerint:

    Izgalmas, fordulatos történet. Színes karakterek. Nagyon tetszett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük