iKoto és iGuzheng

Az iKoto appot még három évvel ezelőtt vettem meg iPhone-ra 2 dollárért, és nagyon tetszett annó, szép koto-hangja volt (japán citera), lehet rajta sokféle hangolást, skálát választani, meghallgatni a demódalokat, és a játékunkat fel is vehetjük, majd kiexportálhatjuk vele wavban. A kis méret miatt azonban szépsége, jópofasága ellenére játéknál többre nem volt használható, azóta viszont már ugye, van iPad is. Utóbbira megjelent az iKoto HD, amit még nem próbáltam ki, mert nem is tudtam róla, és a $6.99-es árat is sokallom annyira, hogy még várjak öt percet a megvásárlásával. :) Ami tetszik benne, hogy van egy tanuló módja, ahol a megjelölt húrokat kell pengetni, és többféle megszólaltatási módot is tud.

Na, de ami a poszt megírására fellelkesített, az nem ez volt, hanem az ipadre kapható iGuzheng app, ami már tényleg nagyon élethű, használható, szép hangja van, sokféleképp lehet pengetni, tud felvenni is, és szintén tartalmaz demódalokat. Utóbbiaknál közben mutatja is, hogy mit és hogyan kell hozzá játszani, illetve kottán is megvannak. A $2.99-es ára is baráti, főleg, ha azt nézzük egy igazi guzheng (a koto kínai eredetije) mennyivel drágább, és mennyivel nehezebb is szállítani. Holnap megmutatom az erhutanáromnak, aki mindenen játszik, vajon mit szól hozzá. :) Közben kipróbáltam az iKoto HD-t is, azon is megy többféle pengetés, de szerintem nincs olyan jó hangja, bár ezt lehet, hogy a valódi hangszereek iránti preferenciám miatt gondolom. Maga a program viszont kicsit lassú, nehezen reagál, ami idegesítő tud lenni, ennyiből is jobb az iGuzheng. Utóbbinál kétféle nézetünk is van, a 21 húr helyett a vastagabb ujjúak belezoomolhatnak, hogy csak 13 látszódjon, egymástól távolabb. A húrok is jó élethűek, látszik rajtuk a rece, és remegnek, ha szól. Ettől függetlenül inkább a működésre koncentráltak, mint a dizájnra, nincsenek rajta fa erezetek meg díszítő elemek. Külön praktikus, hogy kék színnel jelzi az oktávokat (pentaton skála..). Így működik:

Ez pedig egy másik hasonló, szintén $2.99:

A fentieken kívül még egy Erhu appot is kipróbáltam, de használhatatlannak bizonyult, és a hangja sem túl jó. Még a Guqin is jónak tűnik ezen a videón, ez iphone-on is megy, $5.99.

A bejegyzés kategóriája: ZENE
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük