A Chinese Fairy Tale

Aka “A Chinese Ghost Story” (倩女幽魂, 2011), az azonos című, 1987-es, Tsui Hark rendezte klasszikus remake-je, bár a rendező, Wilson Yip szerint nem az, mivel a sztorin változtattak. A film kínai-hongkongi, a nyelve elvileg mandarin. Főszereplők: Louis Koo, Liu Yifei, Yu Shaoqun, Kara Hui, Louis Fan. Zene: Ronald Ng.

Wow. Végig a képernyő elé szögezett a film, s bár nem láttam az eredetit (üssetek!), biztos vagyok benne, hogy ez tetszett volna jobban, noha az is valószínű, hogy akik azt szerették, fordítva fogják érezni, már csak a megszokás kedvéért is. Nekem jobban bejön egy igényes, a történethez illő digitális effekt, mint papírmasék vagy rángatott színes lepedők… Ez pont olyan film, ahol ennek helye van, és szerintem jól is oldották meg. A hangulat remek volt, ahogy a zene is.

A történet alapja Pu Songling könyve, a Strange Stories from a Chinese Studio/Liaozhai Zhiyi, magyarul Pu Szung-ling: Liao-csaj furcsa történetei, egy részük A templom démona címmel a neten is elérhető volt.  Egyébként a régi film és folytatásai is megjelentek itthon Szellemharcosok címmel. Pu a mintegy 500, démonokról és más, természetfölötti lényekről szóló történetét a 17. században írta, és több film, pl. a Painted Skin is innen merített. A fenti alkotás fő témáját a démonok és az emberek közti szerelem problematikája képezi. Mármint, hogy lehetetlen, mert inkább csak ölik egymást.

Az egyik faluba egy hivatalnok érkezik, hogy segítsen rajtuk, amiért nem találnak sehol vizet, ám furcsa mód senki nem akarja a közeli hegyekbe elkísérni őt forrás után kutatni. Nemsokára, vagy talán már egyből rájövünk, miért: az ott garázdálkodó démonok miatt. Egyikük viszont, egy szépséges, fiatal nő (olyan ezer éves kb.) kicsit tisztességesebb társainál, és első találkozásuk alkalmával nem szívja ki hivatalnokunkból a lelket, amiből aztán mindkettejük számára további bonyodalmak származnak. Néhány profi démonvadász is felbukkan még, akiknek főleg a látványos, drótos és cgi trükkökkel teli akciójeleneteket köszönhetjük. Lehet, hogy a régi film – és a történet egy része – ismeretében, ill. különféle elvárásokkal csalódtam volna, de így remek szórakozást nyújtott ez a másfél óra.

A bejegyzés kategóriája: FILM, KÍNAI
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 5 hozzászólás érkezett

 1. Fullmoon88 szerint:

  Nagyon jó film volt tényleg! A képek csodásak, és a poénok is ütöttek. Köszi az ajánlást. :) Élveztem minden percét.

 2. YEZy szerint:

  Most úgy látszik, én leszek a cikkben említett lehúzós figura, de ez a remake egy katasztrófa. A CG eleve értelmetlen, semmi szükség nem lett volna rá, a hangulat és a humor teljesen kiveszett (milyen poénokat láttatok???), a sztorit pedig igen bénán változtatták meg. Azt sem értettem, hogy mehet ki a démon nappal a fénybe, ez eredetileg nem így volt… :) Nagyjából akkora a különbség a két változat között, mint amennyivel lenyűgözőbb volt Joey Wong Liu Yi-Fei-nél.
  Sajna úgy tűnik, mostanában HK elindult a parasztvakítás irányába, béna remake-ekkel próbálják a technikai újításaikat tesztelni (a Sex & Zen 3D is nagyon gáznak tűnik, bár még nem szántam rá magam, hogy megnézzem).

 3. asiafan szerint:

  [YEZy]: tőled borítékolható volt, minden cgin fanyalogsz :)

 4. Hysteria szerint:

  örülök, h jókat írsz a filmről…a kritikusokkal ellentétben. valóban nehéz úgy nézni, hogy ne jusson eszedbe folyamatosan az eredeti. de ez egy másik film. egy gyönyörű film. ha valaki ilyen emléket állítana nekem, azt hiszem legboldogabb lennék a világon. RIP Leslie

 5. Proxybug szerint:

  Az összeset láttam, de a régiek technikai ábrázolása, nevetséges.
  A fa démona és a nyelve..:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük