Together

He ni zai yi qi (2002) kínai film, rendezte és írta Chen Kaige (Az ígére, Isten veled, ágyasom, A császár és a gyilkos). Fsz: Yun Tang, Peiqi Liu, Hong Chen, Zhiwen Wang és Chen Kaige. Zene: Lin Zhao. Magyar címek: A kis virtuóz, A lélek húrjai. Nálunk is bemutatták, szinkronosan sokat ment a tévében is. Nyert díjakat, játszották fesztiválokon. Nekem most emiatt lett hozzá kedvem, és nem bántam meg, sőt.

“Xiao Chun hegedűművész egy kisvárosban született. Az elvált, fiát egyedül nevelő édesapja felismerte a zenéhez való tehetségét. Minden áldozatra hajlandó volt azért, hogy fiából kiváló muzsikus váljék. Pekingbe utazik vele, remélve, hogy így több lehetőséghez jut. A jó hírű zeneiskolába azonban nem is olyan könnyű egy vidékinek bejutni. Xiaót végül a briliáns ám kissé zavart tanár, Jiang veszi védőszárnyai alá. Végül egy másik tanár, Yu professzor indítja el a karrier felé vezető úton. Xiao közben megismeri a szerelem érzését is.”

A film egyfelől családi dráma, érdekes, sokféle embereket ismerünk meg belőle, mellette vicces és főleg kedves a történet, szimpatikus hősökkel, szívmelengető történésekkel, üzenettel. Főleg a hegedűs srác és első, kissé zakkant tanára a legszimppatikusabb szereplők, és a színészek is jók. Az egész film, úgy szimplán, nagyon jó. Megható, de nem túl érzelgős, szóval mindenképpen ajánlom.

Nem lehet kihagyni a sztoriból a zenét sem, hiszen ez benne a fő vonal, bár itt sem annyira a virtuozitásra fókuszálnak, hanem a zeneélvezet lelki oldalára, a kifejező, átélős előadásra, amelyben maga a történet, a szereplők személyisége jelenik meg, ahogy annak lennie kell. Ennek ellenére a film nincs mindenféle hatásvadász zenedarabokkal tele, nem kell non-stop hegedűversenyeken ájuldoznunk, igazából csak a korábban említett darabok játszanak benne nagyobb szerepet, a Sunshine Over Tashkorgan és Csajkovszkij D-dúrja. Ezekkel nevez a fiú a versenyekre.

Ami viszont elismerésre méltó, hogy sok más filmmel ellentétben itt a helyén vannak a mozdulatok, a hangok, azt látjuk, ami szól (kb.). Ugyanis a 13 éves főszereplőt – Yun Tang – direkt úgy válogatták hegedűtehetségek közül, korábban nem játszott filmben, és azóta is zenészként járja a világot. Talán fiatal kora miatt viszont a filmben hallható, igen komoly felkészültséget igénylő mesterműveket valójában nem ő adja elő, hanem Chuanyun Li (1980), aki szintén sikeres, tehetséges zenészként folytatta karrierjét, és a filmben is szerepelt. Ami még a vásznon feltűnő, érdekesebb színészeket illeti: a második mestert maga a rendező, Chen Kaige alakítja, Lilit, pedig a felesége, Hong Chen. Trailer.

A bejegyzés kategóriája: FILM, KÍNAI
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük