Altan Urag: Ovgon savdagiin ulger

Rengeteg új tartalommal, videókkal, zenével, galériával frissült a zseniális, mongol folk rock zenekar, az Altan Urag – eléggé igényes – weblapja, most már van twitterük, facebookjuk.. Idén egyébként Európában is jártak koncertezni. Ez pedig egy új, animációs klipjük, egy kicsit avataros, repülő hegyekkel, fura, befejezetlen sztorival (aki ért mongolul, szóljon:).

De ha már így szóba jöttek, közben épp hallgatom a Mirage of farawayt (vagy Distant Mirage) a Foal’s Been Bornról..  van benne egy mongol népdal – illetve ez ennek a feldolgozása, főleg úgy 1:50-től:

Aki már hallotta másutt, annak egyből nagyon ismerős lesz, és talán be is ugrik az Enigma, és a The Eyes of Truth c. eléggé ismert daluk, amelyben szintén megtaláljuk ezt a mongol, “hosszú dal” stílusú, tradícionális melódiát, A. Nergui előadásából véve. Persze, a művészi szabadság (vagy ki, minek véli) szellemében az ő klipjükben már indiai tájon játszódik a szám, elefántokkal.. Pedig a dal inkább a hatalmas, mongol sztyeppék hangulatát idézi. Harmadikként meghallgathatjuk pipa és cselló kíséretében is.

Kategória: Mongol, ZENE | A közvetlen link.

Eddig 4 hozzászólás érkezett

 1. 杏桃来春 szerint:

  Imádom az Altan Uragot, de tudom még ajánlani a tuvai Ят-ха-t és burját Namgart is.

  http://www.youtube.com/watch?v=A8zD2m24Bpk

  http://www.youtube.com/watch?v=F4IwxzU3Kv8

 2. 杏桃来春 szerint:

  A címe alapján valami gazdaszellem regéjéről/meséjéről van szó, de sajnos nem vagyok járatos a mongol mitológiában..

 3. asiafan szerint:

  [杏桃来春]: én csak a képek alapján próbáltam megérteni, de nem nagyon ment.. és elég befejezetlen is.. pedig izgalmasnak tűnt.
  köszi a linkeket

 4. asiafan szerint:

  Asszem amúgy A tale of old spirit a címe az új lemezről, amit nagyon keresek! Mások meg itt:
  http://site.mynet.com/shamanturk/ortaasya/index.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük