True Legend

Yuen Woo-ping (a Mátrix és sok film harckoreográfusa, színész-rendező) már 14 éve, az Iron Monkey 2 óta nem rendezett mozifilmet, idei visszatérését sokan vártuk. Nem jött be. Többre számítottam a már jó ideje hallgatott, kitűnő filmzenéje és a stáblista alapján.

Mint már írtam, a film egy kínai, népi hős, Beggar So (Su Hua Chi) történetét mondja el, amelyet már többször filmre vittek. Ő szerepel pl. a Jackie Chan-féle (és Yuen Wo-ping rendezte) Részeges Karatemesterben is, mint az öreg mester, akit Wo-ping apja játszott annó. Az új film nemcsak rendezői visszatérés, hanem egy elveszett tehetség is újra vászonra kerül, a főszerepet ugyanis Zhao Wen-zhou (kantoniul: Man-Cheuk Chiu, vagy Wing Zhao) fogja alakítani, aki annó Jet Lit “helyettesítette” a Once Upon A Time In China széria 4-5. részében. A True Legend főszereplői: Andy On, Zhou Xun (női főszereplőként), a főhős mestere pedig Jay Chou, felbukkan még Gordon Liu és Michelle Yeoh is, végül pedig a néhai David Carradine, akinek emlékére ajánlják a filmet.

A történet egy kosztümös, kardozós jelenettel indul, győztesként ér haza a két harcos, akik barátok, és egyikük a másik nővérének a férje. Utóbbinak az apja nevelte fel mindüket, miután befogadta a testvérpárt (akik apját annó ő volt kénytelen megölni, mert az gonosszá vált). A régi konfliktus aztán újra előjön, és ismét egymás ellen fordul az összebonyolódott család. Hősünket nejével egy távoli hegyre száműzi sérülése, míg fiuk a gonosz tesónál rab. Aztán jön az edzés és a bosszú nem különösebben eredeti dramaturgiája, amit a film második felében tesz csak érdekessé a lélektani, pszichés dráma, viszont a fantáziavilágba tartozó részek gagyi CG-díszletei – wuxia ide vagy oda – elég lehangolóak. Úgy 80 perc körül végéhez ér a történet, egy egész jó kis, közepes film volna, amit a verekedések, az egyértelmű és eltúlzott, drótos harci jelenetek látványa tesz érdekessé, ám ekkor egyszercsak folytatódik, még vagy 40 percen át, teljesen értelmetlenül. Hirtelen egy másik világban találjuk magunk, a városban, egy szintén kötelező szituban: gonosz külföldiek tisztességtelen versenyekkel alázzák és ölik a kínai kungfumestereket. Beggar So itt már nevéhez méltóan, mint koldus keveredik bele a dolgokba.. Trailer.

Kategória: FILM, KÍNAI | A közvetlen link.

Eddig egy hozzászólás érkezett

  1. Han Shan szerint:

    Azt nem értem miért kellett belerakni Jay Chout. Ráadásul kung-fu mester, harcművész istenként, pont őt akinek semmi köze a harci művészetekhez. Ha nem szerepelne, talán meg is nézném…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük