Susumu Hirasawa: Planet Roll Call

Igazából régóta terveztem, hogy írok az egész Susumu Hirasawa diszkográfiáról, de lusta vagyok, és túl sok, úgyhogy csak röviden: zseniális. Ezzel most ugorjunk is inkább a Paprika zeneszerzőjének új albumára, ami februárban jelent meg Planet Roll Call címen, és elektronikus zenét tartalmaz. Annó azt hittem, csak a Paprika zenéjének van ilyen fura, egyéni stílusa a film miatt, de a többi albumot hallgatva rá kellett jönnöm, hogy ez igazából Hirasawa jellegzetes hangzása, úgyhogy hasonlót várhatunk a többi anyagán is. Komplex, egyedi, kicsit szokatlan, érdekes zenét. A fenti a 11. szólóalbuma, három év szünet után látott napvilágot.

55 éves, elektropop zenészként még mindig nagyon eredeti zenét csinál, számtalan egyéb projectje is volt, pl. több másik filmzene. Általában Satoshi Kon filmjein dolgozott, pl. Millenieum Actress, Paranoia Agent), aztán tagja a P-Model zenekarnak is, akik szintén kiadtak vagy egy tucat lemezt. Hirasawanak nem csak a zenéje, de a technikája is egyedi, sokat használ Amiga kompjútereket, és pl. 2001-es Solar Ray c. albumát egy napenergiával működtetett stúdióban vette fel. Egy alkalommal pedig megadott telefonszámokat koncert közben, hogy a csörgő mobilok szolgáljanak háttérzeneként. Albumainak témája is hasonlóképp változatos és különös, újabban a politikai véleményformálástól sem határolódik el, többek közt ezért is ajánlott fel ingyen zenét websiteján. Az itt található, letölthető dalok közt találunk egyet – Royal Road, Paradise – az új albumról, és párat a filmzenéiből is. Talán jobb is, ha belehallgatunk, elmesélni nehéz lenne. A japán nyelvű lemez egyik legjobb dala ez, nekem még a Phonon Belt c. tetszik.

Kategória: JAPÁN, ZENE | A közvetlen link.

Eddig egy hozzászólás érkezett

  1. fullmoon88 szerint:

    huh, belehallgattam a zenéibe, amiket belinkeltél, és nagyon tetszik. Azt hittem a Pranoia Agent op-jéhez hasonlót nem hallok többet, üdítő volt ez a felfedezés. ^^

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük