The Children of Huang Shi

The Children of Huang Shi (2008), ausztrál-német-kínai dráma, amely a 30-as évek japánok által megszállt Kínájában játszódik, valós történet alapján. Rendezte: Roger Spottiswoode, Fsz: Jonathan Rhys-Meyers, Radha Mitchell, Chow Yun-Fat, Michelle Yeoh, Guang Li. Operatőr: Zhao Xiaoding (Oscar-nevezett volt a Repülő tőrökért). A film angol nyelvű, de mandarinul és japánul is beszélnek benne.

A valós eseményeken alapuló történet főhőse George Hogg (Meyers), egy fiatal angol újságíró, aki Kínában a japán megszállás közepébe csöppen a 30-as évek végén, és szemtanúja a civilek kegyetlen lemészárlásának (Nangking környékén). Egy ápolónővel karöltve ezer mérföldes útra indul, hogy megmentse egy árvaház 60 kis lakóját, miközben megismerkedik egy kínai partizánvezérrel (Chow Yun Fat), és segítséget kér egy jómódú, helyi (ópium)kereskedő nőtől (Yeoh). Trailer: HighQ LowQ

 

Neves vagy éppen névtelen, civil háborús hősök megható történetei már sokszor kerültek a filmvászonra. A fenti (is) egy igaz sztorin alapszik, a legmeghatóbb egyébként a vége után, amikor a túlélő gyermekek (már öregek) visszaemlékeznek a főhősre. A filmet ismert, profi színészek és filmesek csinálták, így a minőségét méltatni talán fölösleges is, e téren jóra számíthatunk, és a történetet is sikerült izgalmasra, érdekesre megírni. Amiben más a film a szokásoshoz képest, talán az, hogy nincs túl "csöpögősre" véve, nem arra játszik, hogy a néző utolsó könnycseppét és érzelmét is kisajtolja percenként, valamennyire tárgyilagos. Ezt lehet úgy venni, hogy nem annyira megható, mint más, de szerintem kellően az, és talán komolyabb is azzal, hogy a témát nem bulvárosítja el, és nem is foglal határozottan állást benne.

Itt van még egy kis background story.

Kategória: FILM | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük