Boris – Smile (2008)

Én még ennyire kellemes, slágeres, élvezetes albumot nem is hallottam az experimentális zajzenék világából, bár a Borist nehéz bármilyen kategóriába is betuszkolni (lehetne még: psychedelic és post-rock, stoner, doom, drone metal). Kemény, torz hangzásokkal, kevés sample-lel kevert, nemzetközileg is sikeres zenéjük mindig tartogat valami újat és különlegeset. A zenekar három tagú egyébként, a korábbi énekes, Atsuo most dobol, a basszer, Takeshi énekel, és a gitáros, Wata pedig nő. Sok helyen játszanak az európai turné keretében, remélem, majd én is írhatok beszámolót. Budapesti koncert május 10-én lesz, az eredetileg tervezett helyszín helyett a Vörös Yukban! Turné:

http://www.jame-world.com/uk/schedule-concert.php?id=7248

A Smile c. album márciusban jelent meg. Másokkal (pl. Merzbow) való együttműködéseiket is számolva több tucat lemezük van már, amelyek közt vannak könnyebben és nehezebben emészthetők. A Smile két kiadásban is megjelent, Japánban és Amerikában más-más számokkal. Két vendégzenész szerepel rajta,  Michio Kurihara (Ghost) és Stephen O'Malley a Sunn O)))-ból. Az egy órás lemezen 8 dal van, amelyek mindegyike vokálos szám, többségében torz gitárral. A zajok és effektek ellenére mégis fülbemászó, energikus számok, és még lírai dal is van, az utolsó előtti, esernyős szám. Az egyik kislemezes dal, ami a japán kiadáson a Message című szám, Amerikában Statement címmel jelent meg, és itt lehet meghallgatni vagy megnézni:

http://www.pitchforkmedia.com/article/download/48898-boris-statement-videomp3
Statement: http://youtube.com/watch?v=t_GgowniQWk
Buzz In (sample): http://www.boomkat.com/jukebox/jbFramed02.cfm?tracks=122606:91135&type=music
track 5: http://youtube.com/watch?v=Gs6AjuzJJNk

Kategória: JAPÁN, MŰSOR, ZENE | A közvetlen link.

Eddig egy hozzászólás érkezett

  1. harpo szerint:

    Na, pont a Smile-t hallgatom. Sok korábbi cuccom is van tőlük, az új új album mindenképp a dallamosabb és emészthetőbb kategóriába tartozik, de azért nagyon jó. Az elszálltabb dolgaik még inkább.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük