What Time Is It There?

Ni neibian jidian (2001), tajvani-francia filmdráma, rendezte Tsai Ming-liang.
Hány óra van? – kérdeztem a film címéhez hűen, a végét váróan ásítozva, de azért annyira nem rossz. Legalábbis utólag szép képekre emlékszem belőle, és ahányszor meg akartam nyomni a kibírhatatlanul lassú jelenetek köztben a fast forward gombot, mindig történt valami apróság. Összességében közepes film a számomra, de másoknak szélsőségesebb véleményük is lehet.

Az alaptörténet fogott meg benne, nagyon ötletes. Taipei utcai óraárusa találkozik egy nővel (Chen Shiang-chyi), aki mindenáron két időzónás karórát akar venni, pont azt, ami a férfi kezén van, és amit épp nemrég meghalt apjától örökölt. Azért kell neki, mert Párizsba utazik, és hogy lássa az otthoni időt is. Végül rábeszéli az eladásra. A férfi (Lee Kang-Sheng) nehéz időket él, anyjával lakik együtt, aki férjét gyászolja meglehetőst bolond módon, kisértetként várva vissza az elhúnytat. Saját élete elől a lány emlékéhez menekülve a fiú meg elkezdi átállítani a város óráit párizsi időre. A lány odaát szintén furcsa élményeket szerez, és őt is eléri a nagyváros ridegsége, és az idegen hely okozta magány. Nagyon fura jelenetek vannak néha, pl. az a jellemző kritika, hogy a filmekben senki sem megy vécére, itt nem fog állni, sőt.. kimondottan gusztustalannak tartom az efféle fölösleges részeket. A legrosszabb meg a lassúság, egyszerűen untam.

Ami miatt viszont mégsem bánom, az, hogy az egyébként önéletrajzi elemekből is táplálkozó film (a rendező és a főszereplő is akkoriban vesztették el apjukat) egy sorozat része. A rendező 2002-es The Skywalk Is Gone c. filmjében tér haza a lány Párizsból, hogy a fiút keresse, akivel végül a 2005-ös Huncut felhőcskében (The Waysward Cloud) találkozik újra…

A bejegyzés kategóriája: FILM, KÍNAI
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük