Ritual


http://www.imdb.com/title/tt0269856/
http://shikijitsu.ube.ac/story.htm
intro: http://youtube.com/watch?v=qr3jJksd0Ao
trailer: http://youtube.com/watch?v=32WdNraeZwE

Shiki-jitsu (2000), japán dráma. Rendezte: Hideaki Anno. Főszereplők: Shunji Iwai, Ayako Fujitani.

A történet a főszereplőnő, Ayako Fujitani regényén alapszik, ő mellesleg Steven Segal lánya. A másik főhős, Shunji Iwai a rendezőhöz hasonlóan multitalentum, leginkább kultikus indie rendezőként ismert (Pl. Picnic, All About Lily Chou), de filmzenét is ír, vagy producerkedik, vagy vágó, vagy forgatókönyvíró. Annonak pedig ez a második élőszereplős filmje, korábban olyan munkáiról lett ismert, mint pl. az End of Evangelion, vagy animátorként dolgozott a Nauszika és Grave of the Fireflies filmeknél. A Ritualt is egy Ghibli-közeli cég (Tokuma Shoten) hozta össze, és a Ghibli adta ki a DVD-t.

Nem túl akciódús, de a maga mélységeiben elég intenzív, lélektani dráma a film, szemkáprásztató képi beállításokkal, már-már abszurd díszletekkel, költői megfogalmazásban. A színészi játék is remek, Fujitani nagyon tehetséges, és jó végre a kamera másik felén látni Shunji Iwait is, aki meg nagyon jóképű, és ez az egyetlen film, amiben játszott eddig. Egy bolond lány és egy kiégett filmrendező 33 napját mutatja be a film, mely alatt nagy mélységeket és magasságokat megjárva igen sokat változnak. Közben egzisztencialista filozófiai kérdések boncolódnak, alaptéma a magány, az együttlét és az örök különváltság feloldhatatlan ellentéte, amit leginkább a filmben sokat szereplő sínpár szimbolizál.

Az eredeti sztorit Ayako saját nehézségei ihlették, fiatalkorában sok gondja volt, amiért japán-amerikai származása miatt sehova sem tudott beilleszkedni, és az is megviselte, hogy apja 4 éves korában otthagyta őket. Tiniként viszont a korábban kicsúfolt lányt hirtelen kedvelni kezdték a társai, mivel akkoriban lett híres az apja, de ő ezt sem élte meg valami kellemes dologként. A forgatókönyvet aztán vele szoros együttműködésben a rendező, Anno írta, sok helyen változtatva az eredetin, pl. neki köszönhetően lett a másik főszereplő filmrendező – akit aztán kortársa, Iwai játszik. Anno szülővárosában, a szinte csak ipari létesítményekből álló Ubeban forgatták a jeleneteket.

Egy extravagáns, furcsán öltözött lány fekszik a sineken, napi rituáléja ez, amikor találkozik az introvertált, életunt rendezővel, aki pedig megszokásból cigarettára gyújt. Követni kezdik egymást, majd összeismerkednek, és körbejárják az ipari várost. A csaj is egy magára hagyott gyárépületben lakik, furcsa tárgyak és rengeteg piros esernyő társaságában. Másik jellegzetes szokása, hogy alig alszik, de mikor 6-kor felkel, felmegy a háztetőre, kimászik a párkányra, és lecsekkolja, hogy van-e kedve leugrani. Fő rituáléja pedig az, hogy minden nap elismétli, hogy másnap születésnapja lesz.

Az üresség, elhagyatottság, magány és bolondéria alapján sokféle pszichiátriai kórkép ráaggatható, és a rendező se százas, csak ő alig kommunikál. A lány viszont irigylésre méltó módon (már ha lehet ilyet mondani) mutatja ki aktuális hangulatait, színesre festett arccal, hajában műanyagdarabokkal, furcsa ruhákban rohangál, egy egészen különös és egyéni világot teremt magának. Lassan kiderül az is, miért.. és kettejük kapcsolata is átalakulóban van. Egy idő után előkerül a kamera is, így nagyon sokféle szögből láthatjuk a történetet, amelyben a nő belső világát alkalmanként még animáció is bemutatja. Maga a helyzet persze elég valószerűtlennek tűnik, sokmindenen fennakadhatunk, hogy pl. miből élnek (főleg a lány), hogyan foglalhat valaki el egy egész épületet, esznek-e, és miért nem viteti be a rendező a csajt a zártra.. de ez nem arról szól. Ez a film költészet.

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Eddig 8 hozzászólás érkezett

 1. harpo szerint:

  Na, ezt feltétlenül leszedem. Hol adják?

 2. asiafan szerint:

  nekem már rég megvan, úgyhogy most nem forog, talán az emule és adc csatornákon megy

 3. koptt szerint:

  hahó!
  Az adc-n még van belőle egy kicsit lassúbban csorgó példány…
  és köszönet kisho-nak, hogy felhívja a figyelmünket az ehhez hasonlókra!
  ((még egy: felraktad az Epitaph (Gidam) angol feliratát, volt szerencséd a filmhez? Érdemes megpróbálkozni vele, vagy a megszokott középszerű hasonszőr dél koreai ijsztegetős…?))

 4. asiafan szerint:

  kishot rég nem láttam errefelé, lemaradtam vmiről? :o

 5. koptt szerint:

  Hohóó, elnézést butaságom ördöge bögdösött úgy néz ki… rossz helyre került mondatról van szó csupán
  de ha esetleg te láttad ezt a filmet…?

 6. asiafan szerint:

  nem láttam, a review-k alapján olyan jó közepes lehet

 7. kisho szerint:

  koptt: Láttam igen, a szokásosnál kicsit jobb és “több”, mondjuk szerintem nem éri el az A Tale of Two Sisters szintjét. Felüdülésnek megteszi.

  asiafan: Majd le tudnád módosítani a fórum linkjét? Elvileg most minden a http://www.azsiafilm.hu-ról fut, de a web-mesterről is elérhető, viszont az interhoston már semmi nem él.

 8. kutta szerint:

  A filmet a Hideaki Anno filmográfiába érdemes beilleszteni és úgy boncolgatni, mert úgy világossá válhat egy csomó minden, amin különben csak a fejünket csóválnánk. A film mindenképpen igényel némi fejtörést és újranézést, hogy tisztába kerüljünk az értékeivel és a jelentőségével. Ami jelentőség igen nagy szerintem, Hideaki Anno pedig minden idők egyik legnagyobb filmese – még tízegynéhány év, és lássátok meg, Anno be fog kerülni a nemzetközileg legelismertebbek sorába.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük