Like A Dragon


imdbofficialtrailertrailer (hq)

Ryu ga gotoku: gekijô-ban (2007), japán akciófilm. Rendezte Takashi MIIKE.
A manga-adaptációk néha jól sikerülnek, de videójátékok filmre vitelekor legtöbbünk jogosan húzza a száját, ezúttal viszont a rendező Takashi Miike. A nyersanyag egy nagyon jól megírt, összetett és izgalmas Sega játék, a Yakuza, ami Playstation 2-re jelent meg, majd 2. része is lett, sőt, jövőre jön a Yakuza 3 PS3-ra. Szintén javít a helyzeten, hogy a játék sztoriját ugyanaz az író jegyzi – Hase Seishu – aki a City of Lost Souls c. (Miike) film alapjául szolgáló regényt is írta.


a rendező és a főszereplő promózik

Annak idején hírt adtam róla, hogy már a játékhoz készült promót is Miike rendezte. A game site-on levő négy, rövid részből álló prequelt is érdemes lehet a film előtt megnézni. Maga a játék egy kicsit olyan, mint a GTA, végigjátszani min. 15 órát jelent, így meglehetősen össze kellett tömöríteni a történetet, hogy beleférjen a 100 perces filmbe. Ezért és a játékjelleg miatt is (hogy a házilagos feliratokról ne is szóljak), meglehetősen nehéz a sztorit követni, de azért nem lehetetlen.
A történetet magát nehéz lenne leírni, mivel a játék inkább a karaktereken alapszik. A főhős 10 év után szabadul a börtönből, régi főnökének egy óriási halom pénzét ellopták, és az egész alvilág ezeket a milliókat keresi, köztük egy egykori társ, aki ellenféllé vált, plusz a rendőrök is felbukkannak. Számtalan mellékszálon folyik még a történet, a főhőst pedig egy 12 év körüli kislány kiséri, akinek együtt próbálják meg megtalálni az anyját. Közben bankrablás is van, valamint a globális felmelegedés miatt nagy hőség.

 

Miike-rajongók örülhetnek és csalódhatnak is egyben, a rendező profi munkát végzett, de azért ez nem teljesen az ő filmje, bár a verekedések brutálisak, igazán gyomorgorgató vagy beteges dolog nincs benne, csak egy kis humor és csipet abszurditás. A véresebb jelenetek nagyon szépek azért, látszik, hogy e téren otthon van a rendező. Ha elfogadjuk a tényt, hogy egy videójátékot látunk megelevenedni, akkor kezdhetjük értékelni az ehhez illő jeleneteket, stílust, kimerevített akciórészeket, és az állandó mászkálást. A színészek némelyike ismerős lehet, a szinte videójáték- vagy mangafőhősnek született, karakteres arcú főszereplőt, Kazuki Kitamurát például az Azumiban láthattuk. A film mindent egybevetve közepesen szórakoztató.

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük