Rush Hour 3


http://www.imdb.com/title/tt0293564
http://www.rushhourmovie.com/

Csúcsformában 3 (2007), amerikai akciókomédia.
Rendezte: Brett Ratner. Fsz: Jackie Chan, Chris Tucker.
Lee és Carter visszatért, bár éppen nincsenek jóban egymással valami nőügy miatt. Az események szerencsére elég hamar összehozzák őket. Az első filmhez hasonlóan ismét a kínai nagykövet kerül veszélybe, ám az annó elrabolt kislánya mára már felnőtt nő. A triádhoz vezető szálakat végül Párizsban kell elvarrniuk.

Azt hiszem, ezt a filmet nemcsak a helyszín (Párizs), de a humora is közelebb hozza Európához, vagy legalábbis Amerikától eltávolítja. A filmet lepontozó, fanyalgó kritikusok ugyanis szinte egytől-egyig azon rágtak be, hogy tele van rasszista poénokkal, amire sokkal érzékenyebbek egy olyan országban, ahol egy "túlsúlyos" ember perelhet, ha meghallja a dagadt szót, és úgy általában is kicsit túlreagálják a dolgot. Persze, az is lehet, hogy a rejtett politikai kritika se jön be mindenhol, ugyanis a filmbéli francia taxis az amerikaiakat erőszakos, a világot leigázó, a Közel-Keleten ok nélkül gyilkolászó huligánoknak állítja be, és a film ezt a képet nem is igyekszik kijavítani. Emellett megtudhatjuk, hogy a kínaiak alacsonyak, a feketék magasak, kosárlabdáznak, szóval olyan dolgok ezek, amin szerintem értelmes ember nem sértődik meg, főleg ha maguk az érintettek tálalják. Mondjuk nemcsak az amerikaiak voltak finnyásak, a filmet letiltották a kínai mozivásznakról, mert kedvezőtlen képet fest róluk (inkább a triádok miatt).

  

A moziban – gyér nézőközönség mellett is, mivel a többség a szinkronosra ült be – folyamatosan hallatszott a nevetés, a szóbeli és akciópoénokon, egyértelmű, hogy a film magával ragadta a közönséget, ahogy engem is. A verekedések Jackie-hez illően látványosak, és alkalmasint humorosak voltak, bár most mintha kevesebb lett volna a Chaplint idéző idétlenkedős pofozkodás, aminek én személy szerint örültem. A fő bunyók az Eiffel-torony tetején egy vasrács-szinten zajlottak, erről nem találtam még információt, hogy hogyan vették fel, de az ottani szélviszonyok miatt gondolom (remélem), hogy stúdióban (különben még így, utólag is tériszonyom lenne). Szerintem vicces karaktereket is találtak a filmhez, különösen a párizsi taxis (Yvan Attal) volt jó, akinek valami hihetetlenül francia feje van. De voltak gyengébb, közhelyes alakítások is, kiszámítható fordulatok bőven. De hát ez a film másról szól, sztorija szinte alig van. Remek hangeffektek kisérték a csihi-puhit, mindenképp moziban ajánlom megnézni a filmet, és a zenéje is jó volt.

Chris Tuckerre lehet talán haragudni, mert sokkal több pénzt markolt fel, mint Jackie, de amúgy ő is jót alakított. A többi színészt is fontos megemlíteni, hiszen nagy nevek bukkantak fel a vásznon. A főgonosz szerepében Hiroyuki Sanada (The Last Samurai, Promise). Az első részben elrabolt kislány felnőtt verziója Jingchu Zhang (őt a Jade Warrior és a Protégé főszerepében láthattuk pl.), a gonosz nő Youki Kudoh (Pumpkin az Egy gésa emlékirataiból), a nagykövet pedig a 24 sorozat utolsó szériájában hasonló szerepet játszó Tzi Ma volt. Aztán feltűnik a filmben a híres rendező, Roman Polanski is, aztán egy óriásnövésű, kínai kosárlabdázó, és a franciák is megpróbáltak mindenkit benyomni, pl. Gérard Depardieu lánya is kapott egy mellékszerepet. A filmet a Rush Hour 3-hoz illő elvárásokkal érdemes nézi, és semmiképp ne távozzunk a feliratok előtt, hiszen ekkor jönnek még a kivágott és elrontott jelenetek. Itt láthatjuk pl. azt az asztal-hátradobós mutatványt, amelynél Jackie eltörte a síp- és szegycsontját. Mint komédiáknál általában, a közönség véleménye várhatóan igen megosztott lesz, akik nem értik vagy értékelik a poénokat, azok hoppon maradnak, a többiek viszont egy másfél órás, pergős szórakozás élményét kapják.


Magyarországi bemutató: 2007. szeptember 20.

Kategória: FILM | A közvetlen link.

Eddig egy hozzászólás érkezett

  1. ¤ S/iy/n - Jin ¤ szerint:

    Tele volt fordulattal, de vhogy mégis unatkoztam rajta…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük