Xiu Xiu: The Sent Down Girl


http://www.imdb.com/title/tt0115005/

Xiu Xiu, The Sent Down Girl (1998), kínai dráma. (Hivatalosan: HK/Usa/Tajvan.) Azzal reklámozzák, hogy "Banned in China", és valóban betiltották Kínában, de az imdb szerint nem politikai és szexuális tartalma miatt, hanem mert a filmet engedély nélkül forgatták Tibetben, miután a forgatókönyvét engedélyezték. Mindenesetre mindhárom ok elegendőnek tűnik rá, hogy ellenérzést váltson ki a kínai hatóságokból.

A rendező (hölgy!) Joan Chen, aki színésznőként sokkal ismertebb, pl. Zhang Ziyi oldalán a Jasmine Women-ben volt nemrég. Ezen kívül még egy amerikai filmet, az Autumn in New York-ot rendezte, amelyben Richard Gere és Winona Ryder játszanak. Nyugaton már korábban ismertté vált, Bertolucci The Last Emperor-játban (Az utolsó kínai császár) császárnő volt, és még a Twin Peaks-ben is játszott. A film, Xiu Xiu nevét egy kaliforniai indie zenekar is magára vette.

A dráma főszereplője egy 15 éves városi lány (a csinos és jó szinésznő, Lu Lu játssza), aki a '67-76 közti, kínai kultúrális forradalom egyik megmozdulása keretében a "világ végére" kerül, egy vidéki, nomád területre. Mellette még 7.5 millió iskolázott, városi fiatalt küldtek el vidékre, hogy a kommunizmus eszményének megfelelve így csökkentsék a város és a vidék közti különbségeket. A lánynak a film elején bemutatott városi élete is eléggé nyomasztó volt, különösen az a rész maradt meg bennem, amikor a szoba közepén, lavórban mosakodó lányra ráripakodik az anya, hogy törölje meg a kezét, mielőtt a szappant megfogja, mert akkor tovább tart. Vidéken már nincs ilyen gond, ott szappannak még híre sincs, faággal viszont jól meg tudjuk vakarni a hátunkat is. A táj egyébként nagyon szép. Nem nevezném szomorúnak a filmet, legalábbis belőlem nem csalt könnyeket, inkább nyomasztó, és lassú, néhol kimondottan unalmas, és nincsenek benne nagy érzelmi viharok, csak egyfajta fokozatos, masszív süllyedés a mélyre. Igazából mondanivaló sincs benne. Xiut a még kellemesnek mondható tejporgyári állásából továbbküldik egy nomád lótenyésztőhöz, akivel egy sátorban, folyton költözködve él, és már nagyon haza akar menni. Azonban mindez a hivatali korrupción múlik, és a lánynak semmije nincs, amit felajánlhatna, csak saját magát… happy endet ne várjunk.

A bejegyzés kategóriája: FILM, KÍNAI
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 3 hozzászólás érkezett

  1. manu szerint:

    hmmm… Most megnézzem vagy ne?

  2. asiafan szerint:

    mindegy kategória

  3. manu szerint:

    Ezzel most ki lettem segítve :p :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük