The Anarchists


wiki  —  imdb  —  trailer

Koreai akció-dráma, 2000. Jó cím, jó téma, közepes film. Nem nagyon derült ki belőle, hogy mitől anarchisták, mit akarnak, miért, ki, ki ellen, bár lehet, hogy ehhez ismerni kéne a '20-as évek ottani történelmét. Pontos ismeretek hiányában azt is nehéz megfogalmazni, miért éreztem a díszleteket és ruhákat (neonreklámok, felhasított szoknyák tiniken) furcsának, de végig az volt az érzésem, hogy az egész "korabeliséget" azzal próbálják elérni, hogy a kép egy része "sepia" árnyalatú. A film egyébként az első koreai-kínai koprodukció, Kínában forgatták. A karakterek is elég gyengék, mivel nem értjük a motivációjukat, az egész kicsit valószerűtlen. Csak mennek lövöldözni meg menekülnek. Mindenesetre annyiból érdekes, hogy egy csapat szemszögéből (a legfiatalabb tagjuk a narrátor), kvázi szimpatikusan, belülről mutatja be a (terrorizmussal nem összetévesztendő!) anarchista politikát, illetve annak is leginkább az akció és dráma részét. A történet viszont a karakterekhez hasonlóan klisés, előre kitalálható. Ez már csak azért is döbbenetes, mert a filmet Park Chan-wook (JSA, Oldboy, Simpan) írta! Ciki. A rendező viszont teljesen ismeretlen figura, és a imdb-n tévesek az adatai. Nem nagyon tudom hova tenni az egészet, de talán a fiók mélyén jó helye lesz, kár, hogy a készítők nem hagyták ott pihenni. Azért néhány pozitívumot is említek: a szereplők nagyon szépek a filmben, a századelős hangulat, ruhák, öltönyök, bútorok igen tetszetősek, az egész gentleman jelleg szimpatikus. Na meg a John Woo stílusú lövöldözés. Valamint a legjobb, amikor a japán énekescsaj a bárban a Gloomy Sundayt énekli franciául (ami az egyik legjobb hungarikumunk, Szomorú Vasárnap by Seress Resző).

Kategória: FILM, KOREA | A közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

  1. agentcooper szerint:

    “The scripts I’ve written for studios for hire are jobs” – Ezt mondja Kelly (Donnie Darko – de ezt neked gondolom nem kell mondani:) a nem saját műveiről, pl. a Domino-ról, amit állítólag elég gyenge. PCW védelmében mondanám, hogy talán ő is így van ezzel. Kellett a pénz és nem volt hosszú idő a sztorival tökölni:)

  2. asiafan szerint:

    Igen, itt nyilván arról van szó, hogy meg kellett fogalmaznia egy meghatározott történetet, nem pedig eleve kitalálni azt. Persze még így is csinálhatta volna jobbra…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük